Inspekcija će sve držati na oku: Radnici imaju pravo na uvećane plate za rad tokom praznika - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Inspekcija će sve držati na oku: Radnici imaju pravo na uvećane plate za rad tokom praznika

Inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, i u uslovima aktuelne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom korona virusa, tokom prvomajskih praznika će pratiti rad poslodavaca u Kantonu Sarajevo, s ciljem zaštite i ostvarivanja zakonom zagarantovanog prava radnika na uvećanje plate za rad tokom praznika.

Kako je saopšteno iz KUIP, kontrole na ove okolnosti biće nastavljene i tokom cijelog mjeseca juna, što je krajnji rok poslodavcima koji rade tokom praznika, za isplatu majske plate, a koja treba biti uvećana svim radnicima koji će raditi 1. i 2. maja, na način propisan Zakonom.

Iz KUIP KS napominju da oštećeni radnici kršenje navedenih zakonskih odredbi mogu i naknadno prijaviti ovom organu putem dežurnog telefona 770-156, vibera 061 160 926 ili maila kuip@kuip.ks.gov.ba, te podsjećaju i da Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika.

–Međutim, članom 76. tog zakona propisano je da radnik ima pravo na povećanu platu za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu – stoji u saopštenju.

Za kršenje navedene zakonske obaveze, odnosno neuvećanja plaće radnicima, predviđene su i prekršajne mjere koje iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravne subjekte, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe i poslodavce kao fizičke osobe.

Fena
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Savjet bezbjednosti UN ragovao na lansiranje rakete Sjeverne Koreje

M.

Dan sjećanja na streljanje đaka i civila u Šumaricama

M.

Kraj najdužeg zatvaranja

M.

Ostavite komentar