6. Maja 2020.

Inicijativa za lakši dolazak dijaspore u BiH

Big Portal

Inicijativu su pokrenuli Ahmed Husagić, koordinator za integraciju austrijske političke partije SPO, te delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović (SDP). Cilj je prije svega ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa, što će BiH značajno pogoditi.

– Uzimajući u obzir povezanost dijaspore s Bosnom i Hercegovinom i njihovu želju za posjetom, ali i olakšavanje putovanja poslovnih ljudi, pokrećemo inicijativu prema nadležnim državnim organima za donošenje konkretnih mjera kako bi naši građani mogli ovog ljeta provesti godišnji odmor u Bosni i Hercegovini – navodi se u inicijativi.

Od velike je važnosti da se u BiH usvoje rješenja kako bi se otvorile granice za građane, ali u isto vrijeme ispunile i sve zaštitne mjere kako zaraza korona virusom ne bi bila uvezena sa strane.

– Naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu imaju veliku želju da svoj godišnji odmor provedu u Bosni i Hercegovini i zato u njihovo ime pozivamo nadležne organe vlasti da pravovremeno preduzmu korake kako bi im se to i omogućilo. Takođe ih pozivamo da ostvare kontakte sa susjednim državama i s državama u kojima živi najviše građana BiH, kao što je to uradila Hrvatska, kako bi se s tim vladama dogovorile mogućnosti putovanja – naglašeno je u inicijativi.

Nadležni organi trebaju imati na umu da Svjetska banka procjenjuje da će Bosna i Hercegovina imati pad gotovinskih doznaka od dijaspore 20% u odnosu na prošlu godinu, kada je zvaničan obim doznaka iznosio oko 2,4 milijarde KM, a nezvanično oko 4 milijarde KM. Pored održavanja kontakata dijaspore s porodicama i prijateljima iz Bosne i Hercegovine, njihov dolazak će omogućiti i veći priliv novca koji je za Bosnu i Hercegovinu o ovoj krizi prijeko potreban.

– Uvijek nam mora biti jasno i da se, bez obzira na to koji danas pasoš posjeduju, radi o stanovnicima Bosne i Hercegovine. Svi oni u ovoj zemlji imaju svoje porodice i njihovo je elementarno ljudsko pravo da ih posjete i neko vrijeme provedu u njihovoj blizini. Naravno, svaka akcija organa vlasti Bosne i Hercegovine mora podrazumijevati brigu za zdravlje naših građana. Jedna od opcija svakako je uvođenje brzih testova na graničnim prijelazima, a mjera koja već postoji u praksi određenih evropskih država je slobodan ulazak na teritoriju države pod uslovom da putnik priloži validan laboratorijski nalaz da nije zaražen korona virusom ne stariji od četiri dana. Zbog toga pozivamo Savjet ministara BiH da, u saradnji s nadležnim organima i institucijama, donesu odgovarajuće mjere kojim će uz sve druge mjere zaštite zdravlja omogućiti lakšu fizičku komunikaciju dijaspore s njihovom domovinom. Te mjere potrebno je definisati i propisati što prije kako bi naši građani mogli na vrijeme planirati svoj boravak i kako bi im se pravovremeno poslala poruka da su dobrodošli u svojoj domovini Bosni i Hercegovini – zaključuju autori inicijative.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare