7. Marta 2020.

Inicijativa za donošenje pravilnika o Aleji velikana do kraja godine

Big Portal

Prema njegovim riječima, donošenje ovog pravilnika je jako sporo i komplikovano jer postoje prava porodica koje to treba da prihvate te mnoge druge zakonodavne prepreke.

“Mi se baziramo na tome da je bolje ići sporo, ali donijeti kvalitetno rješenje, nego požuriti pa napraviti sami sebi problem. Što se tiče ‘Gradskog groblja’, mi ako dobijemo odluku grada za vršenje ukopa u Aleji, spremni smo da to sprovedemo”, rekao je Grbić.

Dodao je da Aleja velikana u Beogradu nema pravilnik, nego da se bazira na odluci gradonačelnika tog grada ko će u njoj biti ukopan, a ko ne.

“Do kraja godine ćemo poslati inicijativu i prijedlog. Problem je što ne možemo naći osnovu za prava porodica, niti odrediti ko je taj ko odlučuje ko je zaslužni građanin, a ko ne, da li porodica to može osporiti, što bi trebalo da može po ljudskim pravima, te koga ukopavati – da li samo zaslužne građane, ili i njihove supružnike”, dodao je Grbić.

Istakao je da su prava porodica i ljudi neprikosnovena prava garantovana svim međunarodnim konvencijama, te da se još određuju kriterijumi po kojima bi sve ovo bilo ispoštovano.

“Mi to temeljno radimo i vjerujem da ćemo ove godine zaokružiti tu cjelinu, nakon čega ćemo je dostaviti gradu da oni sa svojim zakonodavno-pravnim komisijama još malo to dorade”, kazao je Grbić.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, rekao je da je na zaposlenima u “Gradskom groblju” da daju prijedlog kako bi Aleja velikana i zaslužnih građana izgledala.

“Mi smo ih zamolili da u skladu sa svojim kapacitetom i organizacijom odrede kako bi to bilo najbolje uraditi, te čekamo od njih prijedlog da krenemo s ovim projektom, odnosno da ga pregledamo i ako bude odgovarao – predložićemo na sjednici Skupštine grada na usvajanje”, kazao je Bilčar.

Aleja velikana se odnosi na cijelu RS, dok se Aleja zaslužnih građana odnosi samo na Banjaluku.

Ona zauzima poseban dio prostora u Centralnom gradskom groblju u Vrbanji, a ima 247 grobnih mjesta. Aleja postoji od 2015. godine, kada je ovo groblje i izgrađeno.

U alejama velikana obično počivaju osobe koje su dale veliki značaj nacionalno, kulturno, politički ili na neki sličan način nekom gradu.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare