2. Novembra 2021.

Inicijativa za bolji položaj majki i samohranih roditelja

Big Portal

Naime, Skupština grada Banjaluka će poslati inicijativu za izmjene Zakona o radu, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit.

“Skupština grada Banjaluka predlaže ove izmjene i dopune zakonske regulative, u skladu s realnim finansijskim mogućnostima Republike Srpske, da bi svi roditelji djece do tri godine starosti trebalo da imaju zakonsko pravo na duže trajanje dnevnog i godišnjeg odmora”, navodi se u inicijativi koju je predložio Milko Grmuša, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

Dalje se navodi da u odjeljku Zakona o radu, čiji je naziv “Posebna zaštita žene i materinstva”, gradska skupština smatra da treba razmotriti uvođenje odredaba kojima bi samohranim majkama bili produženi dnevni, sedmični i godišnji odmori, odnosno kojima bi se fleksibilnim uređenjem radnog odnosa olakšao njihov položaj.

“Predlaže se razmatranje mogućnosti da samohrane majke imaju pravo na osnovni lični odbitak za izdržavano dijete u iznosu od 3.000 KM godišnje po svakom djetetu, a od ukupne poreske osnovice”, stoji u ovoj inicijativi.

Dodatno se predlaže da izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit bude umanjena poreska osnovica svim poslodavcima koji zapošljavaju samohrane majke za 50 odsto godišnjeg iznosa poreza i doprinosa na platu svake zaposlene samohrane majke.

Grmuša za “Nezavisne” kaže da je ovo zajednički zaključak Skupštine grada Banjaluka, te da nije važno uopšte ko je ovo predložio.

“Ovo je veoma važna tema i mi smo stava da se po ovome mora hitno nešto odraditi. Poslodavci bi usvajanjem ove inicijative od strane Narodne skupštine RS mogli izaći u susret i roditeljima, ali pogotovo samohranim majkama koje sve ove probleme troduplo proživljavaju, te da imaju više vremena sa svojom djecom, a sa druge strane da se stimulišu poslodavci kroz poreske olakšice”, naveo je Grmuša.

Ovu inicijativu usvojili su odbornici Skupštine grada Banjaluka u petak na šestoj sjednici gradskog parlamenta.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, naglasio je da su ovu inicijativu podržali svi odbornici koji su bili na zasjedanju.

“Ovo je, po mom mišljenju, jedna jako dobra inicijativa, ali nisam siguran koliko je provodiva. Institucije Republike Srpske će o tome odlučiti. Mi kao Skupština grada ćemo uputiti ovu inicijativu u NS RS i ukoliko se nešto uradi po ovom pitanju, biće nam jako drago, jer smo mi ti koji su pokrenuli ovu stvar”, rekao je Ilić.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare