“Tamo gde ima više vode, rizici su manji”, započeo je priču ginekolog Vanja Milošević za TV Prvu i dodao da tu ne govori o moru, jer je to fiziološka sredina.
“Što se tiče jezera i reka, isto su manji rizici jer su uglavnom protočne stvari i tu problem mogu da pravi temperatura”, rekao je Milošević i dodao da su bazeni posebna priča zbog mikrobiološke ispravnosti.
“Imate veliku temperaturu spolja i vlažnost na bazenima što sve idealno pogoduje za razvijanje gljivica i bakterija”, dodaje Milošević.
Kako kaže, najčešće infekcije su ginekološke i urinarne, a pacijentkinje se najčešće javljaju sa sledećim simptomima: peckanje, svrab, neprijatan miris, često mokrenje, ojedi oko urogenitalne regije i ono što može da se desi su bolovi u maloj karlici.
Kako bismo sprečili eventualne infekcije na kupalištima, potrebno je da češće menjamo kupaće kostime, da koristimo svoje, čiste peškire, jer većina infekcija se dešava zbog velike vlažnosti.
Takođe, neophodno je da se tuširamo pre i posle ulaska/izlaska iz bazena, kao i da koristimo posudu za dezinfekciju nogu.
Najčešća gljvica koju možemo da dobijemo na bazenima je kandida, a do komplikacija dolazi jer mislimo da će proći sama od sebe ili se lečimo na svoju ruku.
“Dr Gugl daje objašnjenje na sve, ali ne zaboravite da je svaki organizam priča za sebe”, rekao je Milošević i dodao da je veoma bitno da se na pojavu prvih simptoma, obratite lekaru i uradite vaginalni i cervikalni bris i dobijete pravu dijagnozu i terapiju.
Ono što može da pogorša situaciju i stvori pogodno tlo za nastajanje infekcija jeste neselektivna upotreba antiobiotika, jer oni uništavaju broj dobrih laktobacila koji sprečavaju te infekcije.
Kako kaže dr Milošević, veoma je bitno da unosimo dosta tečnosti, vitamina u vidu povrća i voća, kao i da ne zaboravimo da u prirodi postoji dosta prirodnih probiotika i uroantiseptika.
“Konzumiranje uvinog čaja, to je najbolja stvar koju možemo da uradimo za svoj organizam i po pitanju urinarnog i genitalnog trakta”, rekao je na kraju Milošević i dodao i benefite konzumiranja čaja od brusnice i koprive.
“To su prirodni antioksidansi”, dodao je.