11. Februara 2020.

Infekcije masovno pogađaju žene, na ove simptome posebno obratite pažnju

Big Portal

VISOKA telesna temperatura, jeza i drhtavica nisu rezervisane samo za respiratornu upalu, već i za bakterijsku infekciju bubrega. Ovo zapaljenje masovno pogađa žene, kako stare, tako i mlade i to četiri puta češće nego muškarce. Kada se osim simptoma prehlade javi i bol u donjem delu leđa, koji se pojačava sa kretanjem i otežano se i bolno mokri, sigurni su znaci da je potrebna pomoć urologa.

Docent Aleksandar Janičić, načelnik odeljenja na Klinici za urologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da bakterijska upala bubrega nastaje zbog nedovoljano dobro i dugo lečene upale bešike:

– Za 90 odsto svih slučajeva infekcije bubrega odgovorna je bakterija ešerihija. Ona se iz bešike preko mokraćnih kanala širi do bubrega i uzrokuje prepreke u izlučivanju urina, zbog čega on ne otiče samo u smeru ka spolja, već se i vraća ka bubrezima.

Statistički podaci pokazuju da dve trećine žena ima urinarnu infekciju bar jednom u životu, a ona se često ponovo vrati u sledećih godinu dana od prve infekcije.

– Žene iz anatomskih razloga, zbog toga što im je izlazni mokraćni kanal bliži analnom otvoru, kao iz zbog znatno manje dužine izlaznog kanala, sklonije su upali bubrega od muškaraca – kaže dr Janičić. – Utvrđeno je da su urinarne infekcije češće kod mladih žena koje počinju sa seksualnim aktivnostima, kao i značajna učestalost kod trudnica. U srednjim godinama se broj upala znatno proređuje da bi se ponovo povećao ulaskom u menopauzu.

Sa starenjem žene gube veliki broj “dobrih” bakterija u urinarnom traktu, a i kiselost vagine raste, što povećava rizik od urinarnih problema. Posebna nevolja je što u starosti uticaj na zdravlje urinarnog trakta imaju i poremećene vrednosti hormona.

– Hormonalni disbalans povećava osetljivost sluznice mokraćne cevi na mikroorganizme, pa je kod žena u “trećem dobu” procenat urinarnih infekcija značajan – kaže naš sagovornik. – Otprilike polovina žena koje dobiju upalu bešike, pate i od upale bubrega mada toga nisu ni svesne.

Kada bakterije napadnu bubrege simptomi mogu da budu i gubitak apetita, mučnine, glavobolje…

– Infekcija bubrega obavezno mora da se leči, a cilj je njeno suzbijanje i smanjenje simptoma – kaže dr Janičić. – Početna terapija se obično sastoji od uzimanja urinokulture da bi se utvrdio uzročnik i propisao odgovarajući lek. Terapija antibioticima zavisi od konkretnog mikroorganizma koji je uzrokovao infekciju i koji je izolovan urinokulturom. Međutim, klinička slika i simptomi koji prate bakterijsku upalu bubrega ne dozvoljavaju čekanje nalaza, već lekar na osnovu iskustva propisuje antibiotik. Tek posle dobijanja nalaza urinokulture, što obično traje nekoliko dana, terapiju prilagođavamo prema dobijenom antibiogramu. Lečenje obično traje najmanje dve nedelje.

Prema rečima dr Janičića, ukoliko se bakterijska upala bubrega ne leči ona može trajno da ošteti funkciju ovih organa, a bakterije se mogu proširiti u krvotok, pa može nastupiti sepsa koja je veoma opasna po život.


MUŠKARCI DUŽE NA TERAPIJI

NI MUŠKARCE ne zaobilaze infekcije urotrakta. Najčešće obolevaju stariji pripadnici jačeg pola kod kojih progresija simptoma uzrokovanih uvećanom prostatom dovodi do neadekvatnog pražnjenje mokraćne bešike. Klinička praksa je pokazala da je infekciju kod muškaraca znatno teže iskoreniti, pa primena lekova traje duže od dve nedelje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare