13. Novembra 2021.

Infarkt na tanjiru: Tradicionalni portugalski specijalitet koji morate da probate

Big Portal

Severni Portugal i Porto su poznati po ovom fenomenalnom specijalitetu, i imaju restorane gde se služi isključivo samo ova vrsta hrane.

Na samom početku treba reći da Frančesinja ne spada u zdravu ili dijetalnu hranu i za nju vrlo često u šali Portugalci kažu da je “infarkt na tanjiru”.

Frančesinja je u osnovi portugalski sendvič od belog tost hleba, šunke, chipolata kobasice i pečenog mesa prelivenog topljenim sirom i ljutim umakom od paradajza i piva.

Ovaj ukusni sendvič potiče iz portugalskog utočišta za gurmane, grada Porto, ali je vrlo brzo postao popularan u drugim delovima Portugala, pa čak i van ove zemlje.

Ono što je vrlo specifično za njega, osim velike količine masti koju sadrži (zbog čega je izuzetno ukusan) jeste to što se služi isključivo na tanjiru, bez obzira što se radi o sendviču. Ovaj običaj je sasvim logičan, imajući u vidu da ide sa pomfritom i prženim jajetom na vrhu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare