Infarkt na tanjiru: Tradicionalni portugalski specijalitet koji morate da probate - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Infarkt na tanjiru: Tradicionalni portugalski specijalitet koji morate da probate

Ako vas put nanese u Porto, i želite da nešto probate tradicionalno, meštani će vas odmah pitati da li ste probali Frančesinju

Severni Portugal i Porto su poznati po ovom fenomenalnom specijalitetu, i imaju restorane gde se služi isključivo samo ova vrsta hrane.

Na samom početku treba reći da Frančesinja ne spada u zdravu ili dijetalnu hranu i za nju vrlo često u šali Portugalci kažu da je “infarkt na tanjiru”.

Frančesinja je u osnovi portugalski sendvič od belog tost hleba, šunke, chipolata kobasice i pečenog mesa prelivenog topljenim sirom i ljutim umakom od paradajza i piva.

Ovaj ukusni sendvič potiče iz portugalskog utočišta za gurmane, grada Porto, ali je vrlo brzo postao popularan u drugim delovima Portugala, pa čak i van ove zemlje.

Ono što je vrlo specifično za njega, osim velike količine masti koju sadrži (zbog čega je izuzetno ukusan) jeste to što se služi isključivo na tanjiru, bez obzira što se radi o sendviču. Ovaj običaj je sasvim logičan, imajući u vidu da ide sa pomfritom i prženim jajetom na vrhu.

Danas objavljeno

Piletina sa povrćem iz rerne

Zeljka

Crni luk i još 4 prirodna sastojka mogu da vam otpuše nos, imate ih u kući

Zeljka

Buster doza dala rezultate, štiti od omikrona

Zeljka

Ostavite komentar