14. Oktobra 2021.

Individualna ložišta najveći zagađivači: Kakav vazdih udišu Banjalučani tokom hladnijih dana

Big Portal

Potvrdili su ovo za “Glas Srpske” iz Odjeljenja za komunalne poslove i dodali da su najčešći uzroci zagađenja individualna ložišta, odnosno energenti koji se u njima sagorijevaju. Kako ističu, sezona grijanja povećava emisiju lebdećih čestica PM10 i PM2,5.

“U Banjaluci nema većih industrijskih postrojenja, tako da ne postoji značajno zagađenje uzrokovano tim izvorom. Mogu se pojaviti tačkasti izvori zagađenja iz mini-kotlovnica, odnosno štetne materije koje se loženjem ispuštaju kroz dimnjake ili cijevi”, pojasnili su iz Odjeljenja.

Istakli su da zimi, usljed loših klimatskih parametara, može doći do prekoračenja vrijednosti i tada opada kvalitet vazduha.

“Visok vazdušni pritisak, slab vjetar, velike oscilacije u temperaturi, od -5 do +22 stepeni Celzijusa, u kombinaciji sa zagađenjem vazduha iz individualnih ložišta, mogu biti potencijalni uzroci pada kvaliteta vazduha u gradu”, pojasnili su iz Odjeljenja.

Dodali su da će, ukoliko se to desi, građani biti informisani putem sajta Gradske uprave. Naglasili su da je i saobraćaj jedan od zagađivača, ali da automobilski izduvni gasovi ne predstavljaju najdominantniji vid zagađenja vazduha.

“U ljetnim mjesecima, uprkos velikim gužvama u saobraćaju, kvalitet vazduha ostaje u prvoj kategoriji”, istakli su iz Odjeljenja.

Kazali su da je grad odavno prepoznao problem pogoršanja kvaliteta vazduha u zimskim mjesecima te da su preduzeli niz mjera.

“Neki od načina kako se može poboljšati kvalitet vazduha i podići svijest građana o značaju očuvanja životne sredine su donošenje planova o kvalitetu vazduha i akcionog plana u slučaju prekoračenja graničnih vrijednosti kvaliteta, edukacija putem promotivnih spotova o izboru najboljeg energenta i sadnja drvoreda”, kazali su iz Odjeljenja.

Mjere

Iz Odjeljenja za komunalne poslove kazali su da još nije bilo alarmantnih situacija u kojima bi se posezalo za drastičnim mjerama.

“Ako dođe do toga sugrađani će biti na vrijeme informisani, a predložićemo instrukcije kako da se u takvim situacijama ponašaju”, kažu iz Odjeljenja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare