Indijska varijanta virusa se širi, vlasti zabrinute - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Indijska varijanta virusa se širi, vlasti zabrinute

Vlasti Velike Britanije su zabrinute nakon što je u ovoj državi pronađen soj indijskog koronavirusa koji je u Indiji dvostrukom mutacijom stvorio alarmantnu epidemiološku situaciju.

Javno zdravstvo Engleske prati indijsku varijantu zvanu B.1.617.2 koja se izgleda najbrže širi Velikom Britanijom nego bilo koja dosad.

Naučnici vjeruju da je ovaj soj koronavirusa mnogo prenosiviji od izvornog koji je prvi put otkriven u kineskom Wuhanu.

Dodali su da je normalno zapravo da virusi mutiraju i stvaraju nove sojeve pogotovo ukoliko se nalaze duže vrijeme u okolini, međutim, problem predstavlja činjenica da neke od tih varijanti mogu biti otporne na vakcine, odnosno, smanjiti njihovu efikasnost.

Sojevi iz Južne Afrike, Kenta i Brazila koje su takođe pronađeni u Velikoj Britaniji, posebno su zabrinjavajuće sada kada su isto kao i indijska varijanta, doživjele promjene u spike proteinu koji se veže za ljudske ćelije.

Originalna indijska varijanta B.1.617 prvi put je otkrivena u Indiji u oktobru. Ovaj soj je sada kategorizovan u tri različita podtipa, a svi imaju različite genetske mutacije.

U Velikoj Britaniji je zabilježen nagli porast posebno jedne varijante – B.1.617.2, koja sada trenutno čini većinu svih slučajeva zaraze u Indiji i djeluje da se brže širi od ostalih varijanti.

Međutim, kako se dalje navodi, naučnici smatraju da se indijska varijanta širi jednako brzo kao i ona prvi put pronađena u Kentu prošle godine – B.1.1.7, a koja je trenutno dominantna u Velikoj Britaniji.

S druge strane, BBC-jev izvor je kazao da nema dokaza da je ova verzija indijskog soja otporna na trenutne vakcine.

Smatra se da je širom Engleske sada otkriveno više od 500 slučajeva B.1.617.2 sa najvišim nivoima u Londonu i sjeverozapadu države. To bi predstavljalo nagli porast u odnosu na 202 slučaja koje je Javno zdravstvo Engleske zvanično zabilježilo u Velikoj Britaniji od 28. aprila.

Smatra se da sve trenutne vakcine nude određeni stepen zaštite od ovih varijanti, ali da nikada ne mogu u potpunosti zaustaviti sve infekcije, posebno među ranjivim grupama i starijim osobama.

(Klix)

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar