Indijska država Kerala obezbjedila besplatan internet za najsiromašnije građane - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Indijska država Kerala obezbjedila besplatan internet za najsiromašnije građane

Stanovnici indijske države Kerala dobili su uzbudljive vijesti, budući da je država odlučila da do svakog domaćinstva dovede internet koji će biti ili potpuno besplatan, ili će zahtevati simboličnu nadoknadu.

Za 1,2 miliona porodica koje žive ispod linije siromaštva usluga će biti besplatna, dok će ostali plaćati simbolične sume, a za brzinu od 100Mbps. Radi se o mreži velikog kapaciteta – Kerala Fiber Optic Network (ili KFON) – koja se zasniva na optičkim tehnologijama, i čija je izgradnja procenjena na 217 miliona dolara. Projekat je počeo još 2017. godine, a ako sve protekne po planu očekuje se da bude završen do kraja decembra.

U septembru je u Indiji pristup internetu proglašen delom ljudskih prava na obrazovanje i slobodu govora, a nakon što su Ujedinjene nacije 2016. pristup internetu ubrojali u osnovna ljudska prava. Tako projekat stiže na vreme za 35 miliona građana, koliko ih živi u Kerali, a tu je i Wi-Fi projekat koji bi bežični internet trebalo da dovede do 30 miliona korisnika, a preko dve hiljade hot spot lokacija, sa 300MB besplatnih podataka.

Izvor: Geek/Benchmark

Danas objavljeno

Motorolin roadmap otkriva kada dolazi sledeći Moto pametni sat

Zeljka

Apple objavio iOS 15.1 sa novim funkcijama

Zeljka

Da li su “Fejsbuk papiri” najveća kriza od osnivanja FB?

Zeljka

Ostavite komentar