Indijac se obratio sudu jer ne želi fotografiju premijera Modija na kovid sertifikatu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Indijac se obratio sudu jer ne želi fotografiju premijera Modija na kovid sertifikatu

U državi Kerala, na jugu Indije, sud će sljedeće sedmice razmotriti zahtjev građanina koji ne želi fotografiju premijera te zemlje Narendre Modija na sertifikatu o vakcinaciji protiv virusa korona.


Indijac po imenu Peter M. zatražio je novu potvrdu bez Modijeve fotografije, tvrdeći da su povrijeđena njegova temeljna prava, javio je BBC.

“Stavljanjem njegove (Modi) fotografije na sertifikat ulazi se u privatnost građana”, rekao je za BBC Peter, koji je aktivista za pravo na informisanje i član glavne indijske opozicione stranke. Ovakav čin Peter je nazvao “samotnim” i protivustavnim te poručio kako se treba zaustaviti što je prije moguće. “To je neprimjereno za demokratiju i apsolutno nema koristi naciji niti bilo kojem pojedincu”, izjavio je Peter.

Potvrde o vakcinaciji koje izdaje Ministarstvo zdravlja Indije uključuju lične podatke o vakcinisanima, kao i fotografiju premijera Modija s dvije poruke na engleskom i lokalnim jezicima.

Peter smatra da se poruke na certifikatu i fotografija koristile kao propagandna. Visoki sud u Kerali, koji je saveznoj i državnoj vladi dao dvije sedmice za odgovor, razmotrit će sljedeće sedmice Peterov zahtjev koji ne želi Modijevu fotografiju na potvrdi o vakcinisanju.

Fotografija premijera na potvrdi o vakcinaciji bila je na meti kritika njegovih političkih protivnika. U nekoliko država predvođenih opozicijom, fotografija je navodno zamijenjena fotografijama državnog političkog vođe. Nedavno je, nakon prigovora Vrhovnog suda, uklonjena Modijeva fotografija iz službenih sudskih e-poruka.

Glasrpske.

Danas objavljeno

Megan maltretira zaposlene u palati: “Ne mogu da prestanem da se tresem”

Zeljka

Kroz norveški krajolik jednom od najljepših železnica u svijetu

Zeljka

Preminula glumica Luiza Flečer

Zeljka

Ostavite komentar