5. Augusta 2019.

Indija ukida autonomiju Kašmira

Big Portal

Indijska vlada saopštila je da ukida ustavnu autonomiju Kašmira, što predstavlja “eksplozivnu odluku” za to područje u kojem godinama traje pobuna.

Hinduističke nacionalističke vlasti donijele su predsjedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koje je bilo garantovano indijskim ustavom.

Najavu je u parlamentu dao ministar unutrašnjih poslova Amit Šah, i pored kritika opozicije.

Predsjednički ukaz odmah stupa na snagu i zamijeniće članke o Džamuu i Kašmiru u Ustavu, posebno član 370, navodi se u tekstu koji je prenijela vlada.

Član 370 indijskog Ustava odnosi se na specijalni status Džamua i Kašmira u oblasti odbrane, inostranih poslova i komunikacije, a ostala pitanja su pod lokalnim zakonodavstvom.

Parlamentu je takođe predstavljen prijedlog zakona o podjeli tog područja. Ladak, istočni dio sa budističkom većinom će biti razdvojen.

Ostatak Džamua i Kašmira, koji podrazumijeva ravnice sa hinduističkom populacijom Džamu na jugu, i dolina Šrinagar sa muslimanskom većinom na sjeveru, će izgubiti status federativne države i dobiti status “teritorije Unije”. To znači da će biti pod direktnom vlašću Nju Delhija i neće imati skoro nikaku autonomiju.

Ukidanje ustavne autonomije Kašmira predstavlja staro obećanje hinduističkih nacionalista premijera Narendre Modija, koji je nedavno osvojio drugi mandat na izborima.

Okupljanja su danas zabranjena i komunikacije prekinute u dolini Šrinagara gdje se samo vojnici i druge paravojne jedinice mogu vidjeti na ulicama.

“Danas je najcrnji dan za indijsku demokratiju”, navela je na Twitteru bivša šefica vlasti Džamua i Kašmira Mehbuba Mufti.

Prema njenim riječima, jednostrana odluka indijske vlade o ukidanju člana 370 Ustava je nezakonita i protivustavna, čime Indija postaje okupaciona sila u Džamuu i Kašmiru.

Pobunjenici se od 1989. godine bore za nezavisnost Kašmira od Indije i pripajanje Pakistanu, koji kontroliše dio te teritorije.

Konflikti zbog Kašmira između Pakistana i Indije traju posljednjih 60 godina, a indijski dio Kašmira je poprište čestih napada islamskih ekstremista.

Procjenjuje se da je u tom konfliktu poginulo 68.000 ljudi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare