28. Oktobra 2021.

Indija testirala raketu dometa od 5.000 kilometara

Big Portal

Uspešno lansiranje u sredu je u skladu sa “politikom Indije da ima sredstva za minimalno i uverljivo odvraćanje koje treba da bude podrška posvećenosti da ih nikad ne upotrebi prva”, saopštila je vlada, prenosi Rojters.

Kako se navodi, raketa “agni-5” pala je u Bengalski zaliv sa veoma visokim stepenom preciznosti.

Moćni raketni arsenal Pekinga naterao je Nju Delhi da unapredi svoje sisteme naoružanja poslednjih godina, a veruje se da “agni-5” može da pogodi cilj u skoro celoj Kini.

Indija je već u stanju da udari bilo gde unutar susednog Pakistana, svog glavnog rivala, protiv koga je vodila tri rata od sticanja nezavisnosti od britanskih kolonijalista 1947. godine.

Indija razvija svoje nuklearne i raketne sisteme srednjeg i dugog dometa od devedestih godina 20. veka usred sve većeg strateškog nadmetanja sa Kinom u nastojanju da ojača odbrambene sposobnosti zemlje.

Napetosti između dve zemlje su narasle, uz raspoređivanje trupa obe strane, nakon sukoba u junu 2020. godine, kada je 20 indijskih vojnika poginulo u dolini Galvan u Ladahu, a Kina je takođe pretrpela neodređen broj žrtava u ovom sukobu.

Hiljade indijskih i kineskih trupa i dalje su blokirane sukobom koji se dešava u indijskom regionu Ladah, a traje od prošle godine, uprkos tome što su dve strane održale više desetina rundi razgovora kako bi smirile situaciju.

Poslednji pregovori između indijskih i kineskih najviših vojnih zvaničnika o rešavanju situacije na liniji sporne himalajske granice prekinuti su 11. oktobra, pri čemu obe strane krive jedna drugu za neuspeh dogovora.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare