Indija greškom ispalila raketu na Pakistan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Indija greškom ispalila raketu na Pakistan

Indijske vlasti su saopštile da je tokom ove sedmice slučajno ispaljena raketa na teritoriju Pakistana, zbog “tehničke greške” tokom redovnog održavanja. Pakistan je zbog tog incidenta ranije pozvao indijskog otpravnika poslova kako bi uputio protest zbog narušavanja vazdušnog prostora.

Tenzije između Indije i Pakistana su poslednjih meseci smanjene, a incident, koji je prvi te vrste, doveo je do postavljanja pitanja u vezi sa bezbednosnim mehanizmima, preneo je Rojters.

“Devetog marta, tokom redovnog održavanja, tehnička greška dovela je do slučajnog ispaljivanja projektila. Obavešteni smo da je raketa sletela na područje Pakistana”, saopštilo je indijsko ministarstvo odbrane.

Dodali su da je incident “veoma žalostan”, ali i da je “olakšanje što niko nije izgubio život tokom incidenta”.

Indijsko ministarstvo je saopštilo da je vlada naredila istragu na najvišem nivou.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je indijskog otpravnika poslova u Islamabadu i uputilo protest zbog, kako su naveli, neisprovociranog narušavanja vazdušnog prostora i dodali da je incident mogao da dovede u opasnost putničke letove i živote civila.

Pakistan je upozorio Indiju da “bude svesna neprijatnih posledica takvog nemara i preduzme efikasne mere kako bi se u budućnosti izbeglo ponavljanje takvih narušavanja”.

Vojni eksperti su u prošlosti upozoravali na rizik od nezgoda ili grešaka Indije i Pakistana, dve zemlje koje imaju nuklearno naoružanje i koje su već vodile tri rata, uglavnom zbog sporne teritorije Kašmira, preneo je Rojters.

Danas objavljeno

Saobraćajna nezgoda u Banjaluci, teško povrijeđen pješak

M.

Kremlj: Razmjena Buta i Grajnerove ne znači da su rusko-američki odnosi izašli iz krize

M.

Šta će ulazak Hrvatske u Šengen značiti za BiH

M.

Ostavite komentar