Indiana tužila TikTik zbog zabrinutosti za sigurnost korisnika - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Indiana tužila TikTik zbog zabrinutosti za sigurnost korisnika

Američka savezna država Indiana tužila je društvenu mrežu TikTok.

Tužitelj Todd Rokita tvrdi da je matična kompanija TikToka pod nazivom ByteDance prekršila zakone Indiane koji se odnose na zaštitu potrošača. U srijedu su pokrenute dvije tužbe, u prvoj se tvrdi da aplikacija izlaže mlade osobe neprikladnom sadržaju, a u drugoj je navedeno da TikTok ne otkriva potencijal kineske vlade da pristupi osjetljivim podacima korisnika.

“TikTok je vuk u janjećoj koži. Dok god se TikToku dopušta da obmanjuje i zavodi korisnike u Indiani o rizicima za njihove podatke, ti korisnici i njihova privatnost su lagan plijen”, stoji u sudskim dokumentima.

U tužbi se navodi da algoritam aplikacije promoviše razne neprikladne sadržaje koji “prikazuju alkohol, duhan, droge, seksualni sadržaj, golotinju i sugestivne teme te intenzivnu vulgarnost”.

Također, navedeno je da TikTok obmanjuje mlade korisnike Appleove i Googleove prodavnice aplikacija.

Indiana traži zabranu prakse TikToka i kaznu za kompaniju zbog “nepoštenog i obmanjujućeg ponašanja”.

Ove tužbe su uslijedile nakon što su američke države Teksas, Južna Dakota i Južna Karolina uvele zakon koji zabranjuje korištenje TikToka na uređajima državne vlade.

Prošlog mjeseca je šef FBI-ja kazao da TikTok predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost. Direktor Chris Wray je kazao da kineski zakon obavezuje kompanije da rade ono što vlada želi kada je riječ o dijeljenju informacija, kao i da moraju biti alat kineske vlade.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena pregovara sa zvaničnicima Twittera već mjesecima u cilju postizanja dogovora o nacionalnoj sigurnosti, kako bi se zaštitili podaci stotina miliona korisnika TikToka u SAD-u.

TikTok se suočava s tužbama i u Belikoj Britaniji.

Danas objavljeno

Koliko su bezbjedni vaši podaci na telefonu?

Vanja A

Odlaganje premijera izazvalo pad akcija Electronic Arts

Vanja A

Microsoft ipak povećava cijenu Xbox konzola

Vanja A

Ostavite komentar