Index: Nastavljena sezona lova na Srbe, napada će biti još - BIGportal.ba
Region Vijesti

Index: Nastavljena sezona lova na Srbe, napada će biti još

Sezona lova na Srbe u Hrvatskoj, čije je veliko otvaranje bilo u ljeto 2017. godine sa širenjem požara u toj zemlji, i dalje traje, a napada će još biti, piše hrvatski portal “Index”.

U tekstu pod nazivom “Napadi na Srbe su postali svakodnevica u Hrvatskoj” navodi se da se tada sa širenjem požara, koji su počeli u predgrađima Splita izazvani najčešće nepažnjom, piromanijom i nedovoljnim održavanjem terena, počela širiti i desničarska i nacionalistička teorija zavjere da su za sve krivi Srbi.

Bez obzira na objave policije o uzrocima požara, desničarski mediji počeli su sistemski širiti priču o Srbima kao podmetačima požara koji na takav način izražavaju svoju mržnju za sve hrvatsko, a kako je ta propagandna kampanja rasla, tako je postajala sve luđa.

Bilo je to veliko otvaranje sezone lova na Srbe, koja u Hrvatskoj traje i danas, a simptomatično je da je sve to došlo tek nekoliko mjeseci nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković raskinuo koaliciju s desničarskim Mostom i novu parlamentarnu većinu složio sa HNS-om i poslanicima nacionalnih manjina, među njima i troje poslanika Samostalne demokratske srpske stranke.

U tekstu se dodaje da hrvatska nacionalistička i klerikalna desnica nikako nije mogla podnijeti da HDZ-ova vlast sarađuje sa poslanicima srpske nacionalne manjine, posebno sa predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem, te je tada krenulo i proglašavanje Plenkovića nacionalnim izdajnikom.

Novi talas mržnje prema Srbima, kako se navodi, ključao je ispod površine još za vrijeme vlade Zorana Milanovića, koji se tome nekoliko puta javno pokušao suprotstaviti, ali bez uspjeha, ali tog ljeta 2017. godine on je sasvim izbio na površinu, pokazavši da je antisrpska histerija tolika da su hiljade Hrvata spremne uprkos svim dokazima povjerovati da Srbi organizovano podmeću požare po Hrvatskoj.

Zato, kažu, ne treba da čudi pohod nacionalističke bande po kafićima u srijedu, 21. avgusta, uveče u blizini Knina, u kojem je povrijeđeno nekoliko ljudi čiji je grijeh isključivo to što su od napadača percipirani kao Srbi.

Riječ je o gostima koji su u jednom kafiću u opštini Biskupija gledali utakmicu plej ofa Lige šampiona između “Jang bojsa” i “Crvene zvezde”.

Komentarišući incident u Kninu, hrvatski premijer Plenković ocijenio je da je riječ o djelu pojedinaca i da to nije izraz klime u društvu.

Istina je, ističe se u tekstu, da su itekako izraz društvene klime, i to klime koju stvaraju ne samo oni s ekstremne desnice, nego i niz istaknutih političara iz HDZ-a, njegove stranke.

Najsnažnije opravdanje napada na Srbe došlo je baš od aktuelnog predsjedničkog kandidata Plenkovićevog HDZ-a, Kolinde Grabar-Kitarović.

Incident u Kninu, kako navodi portal, predstavlja, nažalost, najnoviju manifestaciju antisrpske histerije koja već nekoliko godina vlada u dijelu hrvatskog društva.

Podsjeća se da su nedavno u Splitu tako bili napadnuti vaterpolisti “Crvene zvezde”, koji su mirno sjedili na Rivi i pili kafu, kada su huligani u organizovanoj akciji, naoružani palicama, napali sportiste i tražili od njih da skinu “Zvezdina” obilježja, a potom ih verbalno i fizički napali.

Nekoliko sedmica nakon toga uslijedio je i napad na sezonske radnike na Braču koji su govorili ekavicom.

U tekstu se navodi da napadi na Srbe i na one za koje misle da su Srbi u Hrvatskoj nisu došli samo iz društvene baze, nego baš obrnuto – napadači čine ono na što ih podstiče politička elita.

Napominje se da je ove godine gradonačelnik Vukovar Ivan Penava na službenim stranicama Grada Vukovara objavio video-snimak s lokalne fudbalske utakmice na kojoj grupa tinejdžera srpske nacionalnosti nije ustala dok se izvodila hrvatska himna. Iako je pravo pitanje čemu izvoditi himnu prije jedne provincijske utakmice, Penava je pokrenuo javnu hajku na mladiće.

Dva dana nakon što je Penava na “Fejsbuku” objavio link sa snimkom s lokalne utakmice, 16. januara ove godine, u večernjim časovima u Vukovaru je napadnut srpski učenik kojem su razbili arkadu i nanijeli lakše povrede.

Podsjeća se i da je Milorad Pupovac 2016. godine Kitarovićevoj poslao pismo u kojemu se požalio na rast antisrpskih sentimenata u hrvatskom društvu, na koje mu je ona javno odgovorila da su za napade krivi oni koji su napadnuti jer – provociraju.

Tri godine kasnije, njeno i srodno glasačko tijelo smatra da je provociranje i gledati utakmicu “Crvene zvezde” u kafiću, zapravo je provokacija uopšte biti Srbin u Hrvatskoj, dodaje se u tekstu.

Glavni pokrovitelj takve antisrpske politike, navodi se, je predsjednik Grabar-Kitarović, a sekundira joj premijer Plenković svojim falsifikovanjem realnosti i širenjem propagande kako on radi na “relaksiranju odnosa” i osuđuje “svaki napad”.

“Jedno je sigurno: napada na Srbe u Hrvatskoj će još biti”, dodaje se u tekstu.

Index,NN

Danas objavljeno

Jedna osoba poginula u urušavanju bine na festivalu

M.

Rusija uputila poruku SAD-u: Naši odnosi se približavaju tački bez povratka, upozoreni ste

M.

BMW-om u rikverc pokušao pobjeći policiji, pronađeno oružje

M.

Ostavite komentar