Index: Koja je Kolinda prava - ona koja ustašuje ili partizanka? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Index: Koja je Kolinda prava – ona koja ustašuje ili partizanka?

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović daje antisrpske izjave i “udvara” se hrvatskim desničarima, nastojeći da dobije njihove glasove na predsjedničkim izborima, prenosi hrvatski portal “Indeks”.

U tekstu se podsjeća na intervjue Kitarovićeve za HRT i proustaški “Hrvatski tjednik”, kao i druge istupe u kojima nije željela da osudi nasilje nad Srbima, a nastojala je da se “opere” zbog svojevremenog priznanja da je “Za dom spremni!”, ipak, ustaški pozdrav.

Dok među zapadnim liderima nastoji da dokaže da su Hrvati bili najveći antifašisti u Drugom svjetskom ratu, Kitarovićeva žali što je ustaški poglavnik Ante Pavelić učinio neke “pogrešne poteze”.

“Svi smo mi ljudi, niko od nas ne može prvi baciti kamen, ali Ante Pavelić učinio je neke fatalne greške. Možemo danas raspravljati o tome zašto je to učinio, da li je morao ili nije, ali to neće promijeniti činjenicu da jeste, ni osjećanja ljudi koji su se osjetili prevarenim i izdatim”, rekla je Kitarovićeva.

U tekstu se navodi da se Kitarovićeva hvalila da nikada nije zvanično išla u Jasenovac, već da je mjesto na kojem je bio konclogor posjećivala privatno, što, navodi portal, nije istina jer je sa predsjednikom Izraela bila u Jasenovcu tokom zvaničnog dijela posjete.

Kitarovićeva je opet izrazila sumnju u vezi sa zločinima u Jasenovcu i zatražila da se “sprovede kompletna forenzička analiza”, uz tvrdnju da će se “tek tada pouzdanije moći utvrditi šta je sa žrtvama”.

Ona je tako dala podršku najvećim filoustaškim lažima i negiranju zločinačkog karaktera ovog logora i ponovo izjavila da je pod ustaškim pozdravom “Za dom spremni!”, kako je precizirala, “odbranjena Hrvatska”, prenosi “Indeks”.

Istovremeno, Kitarovićeva se u Varšavi hvalila učestvovanjem Hrvata u antifašističkoj borbi.

Ona se tamo pozvala na partizane i Josipa Broza Tita čiju je bistu odmah izbacila iz predsjedničke rezidencije čim je u nju stupila.

Portal navodi da se zbog svega toga postavlja pitanje – koja je Kolinda Grabar Kitarović prava? Ona koja ustašuje ili antifašistička Kolinda.

Danas objavljeno

Pojačane mjere povodom dolaska delegacije Srbije u Banjaluku

M.

Indonezija izgubila podmornicu kod Balija, traži pomoć Singapura i Australije

M.

Ništa od sastanka u Briselu: Vučić stiže 26. aprila, Kurti dva dana kasnije

M.

Ostavite komentar