Incko otkriva šta su tražili Nijemci i Amerikanci - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Incko otkriva šta su tražili Nijemci i Amerikanci

-Iskreno da vam kažem, raspoloženje za upotrebu bonskih ovlaštenja je veće sada nego prije pet godina, ali nikakva odluka još nije donesena, otkriva Incko.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kaže da Sjedinjene Američke Države nisu izgubile interes za BiH.

“Svaki put kada Metju Palmer dolazi u BiH dolazi kako bi pružio američku podršku”, kazao je Incko, dodajući da pored svih kriza u svijetu koje su mnogo krupnije od one u Bosni i Hercegovini, Palmer je našao vrijeme da dođe u BiH i ja sam mu zahvalan”.

Incko otkriva da će Palmer doći ponovo za tri, četiri sedmice.

Upitan da li je sa Palmerom razgovarao o zatvaranju OHR-a, reformi Ustava BiH…, Incko odgovara da još nije vrijeme za zatvaranje OHR-a.

“Što se tiče reforme Ustava BiH – vrijeme je. Kada bude pozitivna procjena političke situacije u zemlji i puna implementacija Dejtona – tada će biti vrijeme da se zatvori OHR. Sada ne možemo reći da je vrijeme za zatvaranje, posebno pored retorike o otcjepljenju”, kazao je Incko gostujući u programu N1.

Što se tiče bonskih ovlaštenja, Incko je rekao da je američka administracija kada je bio u Savjetu bezbijednosti eskplicitno kazala da se upotrijebe bonske ovlasti ako bude potrebne, to su, kaže, tražil i Nijemci.

“Ja sam pristalica da su dobra domaća rješenja najbolja, ali ako se nastavi sa ovakvom situacijom doće do promjene raspoloženja međunarodne zajednice i tražiće se upotreba bonskih ovlaštenja, ali ne zbog nas, nego zbog interesa naroda. Iskreno da vam kažem, raspoloženje za upotrebu bonskih ovlaštenja je veće sada nego prije pet godina, ali nikakva odluka još nije donesena”, rekao je Incko.

(BN)

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar