Incko: Do promjene Dejtonskog ustava će doći - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Incko: Do promjene Dejtonskog ustava će doći

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da do promjene Dejtonskog ustava mora doći jer postoji presuda Sejdić-Finci.

“Bilo je više pokušaja da se Dejton mijenja, mislim četiri, pet pokušaja. Nijedan pokušaj nije bio uspješan. Posljednji je bio Butmirski proces prije 10 godina. Džejms Stajnberg je to radio. Do promjene Dejtonskog ustava će doći, mora doći, jer imamo odluku Sejdić – Finci”, kazao je Incko za televiziju “N1”.

Kako je naveo, to bi značilo da bi u budućnosti svi građani imali pravo da se kandiduju za Dom naroda i za Predsjedništvo BiH.

“Ali ne samo manjine, gospodin Sejdić i gospodin Finci, nego i ljudi koji su se rodili u pogrešnoj polovini države. Zašto se Srbi iz Sarajeva ne mogu kandidatovati ili Bošnjaci iz Banjaluke? To treba ispraviti i to bi bila jedna izmjena Dejtonskog sporazuma. Ali, kao što sam rekao, bilo je puno pokušaja, nijedan nije bio uspješan”, naveo je Incko.

Dejtonskim sporazumom je zvanično okončan četvorogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine. Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, i da je čine konstitutivni narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima. Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmjene Ustava BiH.

(N1)

Danas objavljeno

Zapad ima jasan cilj? Lavrov otkrio šta žele

Zeljka

Turska šalje specijalne snage na KiM na zahtjev NATO-a

Zeljka

Sudario se autobus pun djece u Šapcu

Zeljka

1 Komentar

sed 17 Januara, 2020 at 1:44 pm

Deytonski ustav se “mijenja” od momenta potpisivanja sporazuma 1995. godine.
Sve namatnute odluke “Visokog predstavnika” i izostanak rekcija vlasti su, korak po korak, fakticki mijenjale stanje , uglavnom na stetu srpskog naroda u BiH.
Naravno, sve je to rezultat plana koji provode isti oni koji su i isplanirali i vodili rat u EX YU.
Sama promjena ustava bi bila samo jedan u nizu koraka koje su preduzeli i koje nastavljaju preduzimati.
Sve to ne bi bilo moguce bez ‘igraca’ na terenu. Naravno misli se na one koji potpisuju razne dokumente i kriju to od gradjana koje navodno ” predstavljaju”.

Odgovori

Ostavite komentar