Incka menja čovek koji je otišao u BiH kad je Makron rekao da je tamo tempirana bomba - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Incka menja čovek koji je otišao u BiH kad je Makron rekao da je tamo tempirana bomba

Valentin Incko je čitavu deceniju bio zabrinut kao visoki predstavnik za BiH, ali su sada, kada je najavio odlazak, zabrinuti građani.

Ta zabrinutost ne dolazi od toga da su bili naročito zadovoljni njegovim radom nego iz neizvesnosti od toga šta mogu očekivati od Inckovog zamenika, piše Klix.ba.

Ime koje se u javnosti provlači kao Inckov naslednik je Kristijan Šmit, nemački političar čija se navodna bliskost sa Hrvatskom demokratskom zajednicom Hrvatske sve češće potencira u javnom prostoru, a od ranije se u diplomatskim krugovima spominjao kao neformalni kandidat, što je tek nakon posete nemačke ambasadorke Predsedništvu BiH podiglo medijsku prašinu.

Zvanične potvrde da bi Šmit mogao biti kandidat za visokog predstavnika za BiH još uvek nema i na nju bi se moglo pričekati dok ne prođu praznici, piše dalje Klix.

Iako se delovanje Šmita sve češće povezuje s Hrvatskom, prvevashodno jer mu je u Berlinu hrvatski premijer Andrej Plenković uručio orden “Red Ante Starčevića” za njegovo zalaganje za međunarodno priznanje Hrvatske, on nije nepoznanica ni u bh. javnom prostoru, a u BiH je boravio najmanje dva puta.

Kristijan Šmit je potpredsednik Hrišćansko-socijalne unije (CSU) a od 2014. do 2018. godine bio je na dužnosti ministra za poljoprivredu u nemačkoj saveznoj vladi. Trenutno je poslanik u Bundestagu posebno angažoovan na spoljnopolitičkim pitanjima. U tom svojstvu je i posetio BiH 2019. godine.

Tačnije, Šmit je predvodio nemačku delegaciju u Sarajevu u vreme kada je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je BiH tempirana bomba. Tada je poručio da uprkos iritirajućim glasovima iz Pariza nude konkretnu pomoć Bosni i Hercegovini. Razlog dolaska bio je migrantska kriza.

“Nemačka je čvrsto opredeljena da BiH bude mogući kandidat Evropske unije”, kazao je tada Šmit.

Sarajevski portal podseća da je Šmit bio u Sarajevu i 2016, kao ministar poljoprivrede Nemačke.

S druge strane, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko kazao je u nedelju da se može očekivati jače angažovanje međunarodne zajednice na sređivanju stanja u BiH, a kako je najavio, posebnu ulogu u tome imaće Nemačka.

Danas objavljeno

Ministarstvo zatražilo hitno izjašnjenje Atovića zbog poziva na rat

M.

Steže se obruč oko ubice porodice Đokić: Jake policijske snage u selu gdje su pronađena spaljena tijela

M.

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

Ostavite komentar