Incident na sjednici Savjeta bezbjednosti – ambasador Rusije otišao - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Incident na sjednici Savjeta bezbjednosti – ambasador Rusije otišao

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja napustio je sjednicu Savjeta bezbjednosti posvećenu Ukrajini.

Incident na sjednici Savjeta bezbjednosti – ambasador Rusije otišao

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja napustio je sjednicu Savjeta bezbjednosti posvećenu Ukrajini.

On je napustio sednicu uoči izjave predstavnika Ukrajine, navodeći da ima zakazani sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

“Molim vas da ovo ne smatrate demonstrativnim odlaskom. Moram da napustim ovu sednicu zbog ranije zakazanog sastanka sa generalnim sekretarom UN povodom agende našeg predsedavanja”, rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti prethodno optužio je SAD da stvaraju histeričnu atmosferu u vezi sa Ukrajinom.

“Nije nam potrebna ova panika”, rekao je on.

Pokazao je dokumente o ministrima u Ukrajini koji, kako je rekao, tvrde da ne postoji pretnja od ruske agresije i aktivnosti Vašingtona nazvao propagandom.

“Naše američke kolege moraju da iznesu prave informacije o ovome”, kazao je on.

Pozvao je sve da ne nasedaju na provokacije.

Predstavnica SAD kazala je da je Vašington tražio sastanak Saveta bezbednosti zbog aktivnosti Rusije na granici sa Ukrajinom.

“Oni tvrde da je to na njihovoj teritoriji, ali to je blizu granice njihovih komšija, to su komšije kojima je Rusija okupirala teritoriju”, rekla je.

Nakon odlaska ambasadora Nebenzje, za govornicu je izašao stalni predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim nacijama Sergej Kislica, a Rusiju je u nastavku zastupao Dmitrij Poljanski, prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN.

“Odakle vam ideja o 100.000 vojnika?”
“Želeo bih da postavim pitanje, ne samo našim američkim kolegama već i onima koji su to pomenuli odakle ta cifra od 100.000 vojnika koji se nalaze, kako tvrdite, na rusko-ukrajinskoj granici”, rekao je Nebenzja i dodao kako tu cifru nisu potvrdili.

On je podsetio da Rusija često raspoređuje trupe na svojoj teritoriji bez izazivanja histerije.

Tenzije između Rusije i Sjedinjenih Država zbog gomilanja trupa Moskve u blizini Ukrajine prelile su se u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija gde su diplomate obe zemlje žestoko iznosile svoje stavove.

Uprkos pozivu Moskve članicama Saveta bezbednosti da glasaju protiv takozvane megafon-diplomatije, to telo je većinom pristalo na američki apel za održavanje javne sednice o krizi u Ukrajini.

Kina je jedina bila protiv, pozivajući nacije da napuste hladnoratovski mentalitet, dok su Indija, Gabon i Kenija bili uzdržani, ali je preostalih 10 članica podržalo sastanak otvorenog tipa.

Amerikanci negoduju zbog masovnog gomilanja ruskih trupa na granici sa Ukrajinom, dok Rusi negiraju planove za napad tvrdeći da nemaju ništa sa unutrašnjom krizom u toj državi. Evropska unija drži se dvosmernog koloseka – diplomatije i odvraćanja Rusije od napada.

“Pretnje agresijom na granici Ukrajine je provokacija. Naše konstatovanje činjenica na terenu nije provokativno”, rekla je američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild na sednici SB UN-a.

Tomas-Grinfildova ponovila je optužbe da je Rusiju da ima više od 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom i da se Moskva “sprema da napadne Ukrajinu”.

Prema njenim rečima, Vašington ima dokaze da Moskva planira da rasporedi još 30.000 trupa u Belorusiji u prvim danima februara.

Danas objavljeno

Turska započela raspoređivanje specijalaca na KiM

Vanja A

Ruska vojska spriječila napad ukrajinskih diverzanata u Belgorodskoj oblasti Rusije

Vanja A

Kamion sletio s puta, jedna osoba nastradala

Vanja A

Ostavite komentar