25. Januara 2022.

Incident na sastanku SZO: Ućutkana Etiopija?!

Big Portal

Predsedavajući Patrik Amot je, takođe, odložio odluku o zahtevu Etiopije da se preispitaju postupci generalnog direktora SZO, prenosi agencija Rojters.

Do incidenta je došlo na jednom od jednonedeljnih sastanaka Izvršnog odbora SZO na kojima će se raspravljati o kandidaturi aktuelnog generalnog direktora Gebrejesusa, iz etiopskog regiona Tigraj, za drugi mandat na čelu zdravstvene agencije UN-a.

Amot je na početku “hibridnog sastanka” u Ženevi poručio da će “ostaviti po strani” zahtev Etiopije da se istraži Tedro Gebrejesus zbog navodnog podržavanja pobunjeničkih snaga koje se bore protiv etiopske vlade.

Nijedan od 34 člana odbora, koji ne uključuje Etiopiju, nije uložio prigovor.

Međutim, ambasador Etiopije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Zenebe Kebede Korčo kasnije je pokušao da održi virtuelni govor kritikujući Tedrosa Gebrejesusa, ali je dva puta bio sprečen da to učini i na kraju je prekinut nakon neprijatne razmene stavova.

“Dalja rasprava o ovom pitanju nije relevantna i stoga je van reda prema relevantnim pravilima procedure”, izjavio je Amot, koji je iz Kenije, a koja je jedna od 28 zemalja koje su Tedrosa nominovale za drugi mandat na poziciji šefa SZO.

Pre nego što je njegova intervencija prekinuta, Zenebe je optužio Tedrosa da “koristi svoju kancelariju da unapredi svoje lične političke interese na račun interesa Etiopije”.

Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije optužilo je 14. januara Tedrosa Gebrejesusa, koji je bio etiopski ministar zdravlja i ministar spoljnih poslova, za širenje dezinformacija o ratu na severu te zemlje.

Ministarstvo je saopštilo da su Tedrosove izjave kompromitovale kredibilitet i nezavisnost SZO.

(Tanjug Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare