"Ina" izgubila kontakt s gasnom platformom u Jadranu - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Ina” izgubila kontakt s gasnom platformom u Jadranu

Olujni vjetar i talasi na sjevernom Jadranu oštetili su “Ininu” nenastanjenu gasnu platformu “Ivana D”, koja je prestala da šalje signal i ne vidi se sa obližnje platforme “Ivana A”, saopštila je “Ina”.

“Zbog jakog vjetra i velikih talasa na sjevernom Jadranu tokom vikenda, u subotu poslije podne došlo je do gubitka procesne komunikacije i navigacionog sistema, a potom i vizuelnog kontakta sa nenastanjenim eksploatacionim objektom Ivana D“, navodi se u saopštenju.

Iz “Ine” pojašnjavaju da je riječ o satelitskom objektu bez posade na jednom stubu, pomoću kojeg se proizvodi prirodni gas.

Iz kompanije je saopšteno da se, prije ovog događaja, automatski aktivirao sistem za isključivanje u vanrednim situacijama, pa su zatvaranjem dubinskih bezbjednosnih ventila gasne bušotine dovedene u sigurno stanje, a pritisak u gasovodu ostao stabilan, prenosi portal “Index”.

Događaj nije imao štetnog uticaja na životnu sredinu, kažu u “Ini” i dodaju da su, u skladu sa propisima i zakonskim obavezama, o svemu pravovremeno obavijestili sve nadležne organe.

U kompaniji “Ina” kažu da će se, zbog izrazito lošeg vremena, narednih dana proizvodni proces na povezanim eksploatacionim objektima pratiti sa većom pažnjom i da će preduzeti dodatne mjere po potrebi.

Danas objavljeno

Stoltenberg: Odnosi s Rusijom najgori od Hladnog rata

M.

Putin: Ukidanje prava veta uništilo bi Ujedinjene nacije

M.

Tiodorović: Kovid propusnice važiće deset dana, potom slijede oštrije mjere

M.

Ostavite komentar