31. Decembra 2022.

In memoriam: Tehnologije koje su “umrle” u 2022. godini

Donosimo vam neke zanimljive tehnologije koje su nas napustile tokom ove godine, bilo da su u pitanju proizvodi, platforme i kompanije koje su ostavile dubok trag ili su jedva zaživele i plamen im se naprasno ugasio.

Neke od ovih tehnologija koje smo izgubili, kao što su iPad ili BlackBerry, možda su kratko bile prisutne ako gledamo iz ugla ljudskog veka. Međutim, za tehnološke okvire to predstavlja čitavu eru. Neki drugi projekti su obećavali dosta, ali se ispostavilo da nemaju potencijal da ostave veći trag u IT industriji.

iPod

Milenijalcima ovaj gubitak najteže pada. Pre nego što smo imali iPhone i Spotify, postojali su iPod i iTunes.

Mnogi smatraju da je iPod uneo revoluciju u muzičku industriju – legitimizovao je model plaćanja za digitalnu muziku, negirao je potrebu za muzičkim albumima i omogućio je da svako bude DJ (di džej).

iPod prve generacije je objavljen 2001. godine, a bio je to simpatičan i kompaktan uređaj, koji je mogao da uskladišti hiljade pesama. Uklesao je put prenosivom pristupu muzici i videu.

Međutim, kada je 2007. godine predstavljen iPhone, iPod je polako počeo da postaje bespotreban. Tokom maja 2022. godine, Apple je objavio da će prestati da proizvodi iPod touch, koji je u tom trenutku ostao jedini iPod dostupan na tržištu.

BlackBerry

Početkom 2000-tih godina BlackBerry je bio svojevrstan statusni simbol. BlackBerry je imao punu tastaturu, mogućnost slanja imejl poruka i naravno BBM platformu za razmenu poruka, koja je tada bila vrhunac tehnološke ekskluzivnosti.

Ali opet, stigao je iPhone kao i drugi telefoni sa ekranom osetljivim na dodir, tako da je uskoro pritiskanje fizičkih tastera delovalo zastarelo i manje “cool”.

BlackBerry je dugo odolevao i zadržao je kult sa svojom QWERTY tastaturom, ali nikakav uticaj nije mogao da ga održi u životu. Ono što ga je uzdiglo do legendardnog statusa, na kraju ga je i “ubilo” – puna tastatura i BBM. Kompanija nije uspela da evoluira i koegzistira na tržištu “touch” ekrana, a propustila je i priliku da BBM proširi na šire tržište.

iPhone mini

Tokom predstavljanja iPhone 14 serije, primećeno je da u okviru linije nismo videli 5,4-inčnu verziju iPhonea. Život umanjenog uređaja je ugašen nakon samo dve generacije.

Pratiocima Apple prilika ovo nije predstavljalo iznenađenje. Prodaja iPhone 12 mini i iPhone 13 mini modela je bila ispod proseka. Na kraju, javnost i konkretna potražnja su presudili: kada je u pitanju iPhone – veće je bolje.

Internet Explorer

Tokom 2022. Microsoft je konačno penzionisao Internet Explorer. Čak i na svom vrhuncu, ovo nije bio dobar pregledač interneta.

Tokom najvećeg dela svog postojanja, IE je bio jedan od najgorih pregledača koje ste mpogli da koristite. U zavisnosti od godine, i svrhe za koju ste koristili Internet Explorer, pregledač čak ne bi pravilno ni prikazivao neke sajtove, ili biste dobijali gomilu iskačućih prozora ili biste bili izloženi gomili virusa.

S druge strane, Internet Explorer je bio prvi prozor u svet interneta za veliki broj korisnika zbog činjenice da je dolazio unapred instaliran na svakom Windows računaru, od 1995. pa naovamo.

Google Stadia

Google je stekao reputaciju kompanije koja često objavljuje ali i ukida i gasi projekte. Tu je čak i sajt posvećen Googleovom softverskom groblju.

Google Stadia je lansiran 2019. godine, uz velika obećanja za budućnost striminga igara u oblaku. Međutim, Stadia nikada nije bila masovno prihvaćena od strane korisnika i Google je u septembru ove godine odlučio da ugasi servis.

Meta Portal

Meta je tokom 2022. godine prošla kroz izuzetno trnovit put. Kompanija je godinu započela tako što je preko noći izgubila 237 milijardi dolara, neuspešno je pokušala da postane novi TikTok, a malo je onih koji dele viziju Marka Zakerberga o metaverzumu.

U ovakvoj situaciji, došlo je do velikog otpuštanja zaposlenih ali i gašenja Meta Portal projekta. Ovo je učinjeno kako bi se smanjili troškovi, ali je ovaj pametni displej za video pozive i pre toga bio prilično izopšten kao potrošački uređaj i nikada nije donosio veliku zaradu.

Takođe, Meta Portal se suočavao sa snažnom konkurencijom u vidu iPad, Amazon Echo i Google's Nest hub uređaja, sa čime nije mogao da se nosi.

FTX

FTX je bio poznat kao poverljiva i laka za korišćenje platforma za trgovanje kriptovalutama. Servis je potrošio velike sume novca na sponzorstva sa sportskim timovima i partnerstva sa sportistima, a sve u cilju reklamiranja trgovanja kriptovalutama među mejnstrim potrošačima.

Ipak, sve to je prouzrokovalo da se FTX nađe u problemima sa likvidnošću, kompanija je bankrotirala… Ali tu se priča ne završava. Izveštaji sada pominju da je bar milijarda dolara korisničkog novca jednostavno isčezla, dok američki organi istražuju FTX zbog prevare.

Twitter kakav smo znali

Čak i pre nego što je Ilon Mask preuzeo kompaniju, Twitter je već bio toksična lokacija na internetu. Svim Twitter korisnicima je poznat osećaj besa koji im se stvara kada čitaju zapaljive teme, ili kada se razvija impulsivna diskusija.

Ljudi su voleli da se žale na to kako je Twitter loš za mentalno zdravlje ili koliko se vremena troši na besomučno skrolovanje, ali su se svi i dalje vraćali na Twitter. Mnogi su se na Twitter oslanjali kao na izvor vesti ili zabave, ali su gajili i nadu da će se mreža poboljšati.

Onda je došao Mask, a Twitter je dobio skandalozne promene načina verifikacije, izgubio je polovinu svojih najvećih oglašivača, a povećana je stopa govora mržnje prema nekim istraživanjima.

Mask je takođe otpustio veliki broj zaposlenih, suspendovao je naloge mnogih korisnika, a ekscentrični milijarder je konstantno u centru pažnje na mreži zbog svojih tvitova i neobičnih odluka.

Mnogo toga se može reći o novom Twitteru, ali Twitter koji smo voleli da mrzimo više ne postoji. Sada ga samo mrzimo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare