Imunolog: Mačka će juriti svoj rep, a pandemija će preći u endemiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Imunolog: Mačka će juriti svoj rep, a pandemija će preći u endemiju

Hrvatski imunolog Zlatko Trobonjača izjavio da će pandemija koronavirusa preći u endemiju.

On je za hrvatske medije rekao i da postoji mogućnost da se razvije opasniji soj od postojećih, ali je tu verovatnoću ocenio kao malu.

“Da se na osnovu određene mutacije virus prilagodi, postane više zarazan, ali stekne određene karakteristike koje bi mogle voditi u razvoj teže bolesti pa čak i povećanje smrtnosti. Dakle, da, koronavirusi imaju takvu mogućnost, to znamo po SARS-u i po MERS-u. SARS ima smrtnost oko 10 posto, a MERS i preko 30 posto. Ovaj virus se ne može pretvoriti u SARS ili MERS jer je on evolucijski otišao jednim drugim putem”, objasnio je imunolog.

Smatra i da će pandemija s vremenom, verovatno tokom iduće godine ili nekoliko godina, preći u endemiju, a to znači virus koji će neprekidno cirkulisati unutar naše populacije, ali bez većeg broja inficiranih ili će se taj broj inficiranih povećavati sezonski.

“Dogodiće se da će se jedna populacija inficirati, a za to vreme će deo populacije izgubiti imunitet pa će ovaj inficirani deo zaraziti ovaj koji je postao osetljiv na virus. Dok ova preboli pojaviće se nova populacija koja će se opet inficirati i doći ćemo u jedno stanje koje ja vrlo često opisujem poput mačke koja lovi svoj rep. Stalno će se oslobađati jedna populacija koja će biti osetljiva i omogućavati da virus trajno traje u obliku endemije u našoj populaciji”, kazao je Trobonjača, a prenosi Jutarnji list.

Danas objavljeno

Bivša holandska kraljica pozitivna na koronu

V.R.

Incident iznad Crnog mora: Ruski avion skrenuo, NATO ignorisao

V.R.

U Srpskoj zaraženo još 37 оsоbа, preminulo osam

V.R.

Ostavite komentar