Imunizacija u Srpskoj: Porast broja zaraženih koronom za sada ne usporava vakcinaciju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Imunizacija u Srpskoj: Porast broja zaraženih koronom za sada ne usporava vakcinaciju

Iako postepeno raste broj oboljelih koji su pozitivni na virus korona, kao i onih koji zahtijevaju bolničko liječenje, to zasad ne utiče na proces vakcinacije u zdravstvenim ustanovama.

Potvrdili su to za Srpskainfo iz Instituta za javno zdravstvo RS, uz napomenu da bi se u narednom periodu situacija mogla promijeniti.

– Ukoliko budemo imali veliki porast broja oboljelih i hospitalizovanih, medicinski kadar koji provodi vakcinaciju moraće se ponovo povlačiti ka kovid ambulantama i klinikama kako bi zbrinuli oboljele, umjesto da se sve raspoložive snage stave u svrhu vakcinisanja što većeg broja građana, kako bismo postigli željeni kolektivni imunitet. U tom slučaju, proces vakcinacije bi mogao biti usporen – precizirala je načelnica Službe za epidemiologiju Nina Rodić Vukmir.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS ističu da je, bez obzira na povećan broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata, broj osoblja na vakcinalnom punktu u Urgentnom centru za sada dovoljan. Posljednje dvije nedjelje pacijente revakcinišu sa Sputnjik i Sinofarm vakcinom, a ove sedmice je planirana revakcinacija Fajzer vakcinom.

– Što se tiče prve doze vakcine, najveće interesovanje građana je za Fajzer. Ostalih vakcina ima dovoljno i dnevno se prvom dozom vakciniše do 100 pacijenta – rekla je načelnica Urgentnog centra Slavica Zeljković.

Preko stotinu ljudi vakcinu primi i u Domu zdravlja Trebinje. U ovoj ustanovi navode da im je vakcinacija protiv kovida 19 prioritet u radu, te da čine sve da taj proces ne bude usporen i doveden u pitanje.

– Broj radnika na vakcinaciji nije smanjen, a po potrebi i u zavisnosti od raspoloživosti ljudstva se i povećava – poručila je v.d. direktora Maja Mićunović.

Punom parom rade i u Domu zdravlja Bijeljina. Prosječan broj osoba koje dnevno vakcinišu varira, a prošle srijede, na primjer, prvu ili drugu dozu primilo je 583 ljudi.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

M.

Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel

M.

Preminuo glumac Davor Јanjić

M.

Ostavite komentar