Imovina sudija i tužilaca i dalje ostaje tajna? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Imovina sudija i tužilaca i dalje ostaje tajna?

Sud BiH odbio je kao neutemeljenu tužbu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH kojom je traženo da se poništi Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH u kojem je osporen pravilnik koji predviđa obradu ličnih podataka u finansijskim izvještajima sudija i tužilaca.

VSTS BiH je, nakon duže opstrukcije, odlučio da imovinu zaposlenih u pravosuđu učini javnom, a definisano je da nosioci pravosudnih funkcija i članovi njihovih porodica moraju u svoje imovinske kartone upisati svu imovinu vredniju od 5.000 KM te poklone koje dobiju.

Na to je, prema službenoj dužnosti, reagovala Agencija za zaštitu ličnih podataka, koja je aktom zabranila VSTS-u da obrađuje lične podatke sudija i tužilaca prilikom izrade izvještaja i imovinskih kartona, ocijenivši da je pravilnik u suprotnosti sa Zakonom o VSTS-u te jedinstvenom matičnom broju te da VSTS nema zakonski osnov da vrši obradu ličnih podataka na način i u svrhu kako je to predviđeno pravilnikom.

Na rješenje Agencije, VSTS je pokrenuo upravni spor u Sudu BiH. Sudije su zaključile da se, suprotno navodima tužbe, osporeno rješenje temelji na pravilno utvrđenom činjeničnom stanju te pravilnoj primjeni pravila postupka koji je prethodio donošenju konačnog upravnog akta i pravilnoj primjeni zakona.

  • VSTS je, zbog nezadovoljstva našim aktom, pokrenuo upravni spor. Sud je dao nama za pravo. Ne radi se o nikakvom inatu. Apelujemo na rukovodioce javnih organa da ne idu bespotrebno u upravne sporove i da ne gubimo resurse, kada se od početka zna ishod. I ranije smo rekli da je pravilnik protivzakonit i nadam se da će drugačije postupiti – rekao je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Petar Kovačević.

Dodao je bi u VSTS-u trebalo da nađu adekvatno rješenje ta da, i kako je zakon dao mogućnost, fokus ne ide na imovinu nego na sukob interesa, odnosno da se vidi na kojim drugim poslovima mogu biti angažovani.

U vrhu VSTS-a u petak nismo uspjeli dobiti stav o ovoj temi.

(Glas Srpske)

Danas objavljeno

Erdogan proglasio pobjedu, Kilidždaroglu ne priznaje poraz, čekaju se zvanični rezultati

Vanja A

Snažan zemljotres pogodio Kolumbiju

Vanja A

U ponedjeljak nestabilno uz čestu kišu i pljuskove

Vanja A

Ostavite komentar