"Imenovanjem Kristijana Šmita kao njemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu..." - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Imenovanjem Kristijana Šmita kao njemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu…”

Ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uber izjavila je da ova zemlja, zajedno s ostalim članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, teži da OHR u nekom srednjoročnom periodu bude zatvoren.

Ona je pojasnila da je uslov za zatvaranje OHR-a ispunjavanje agende “pet plus dva”, a da je to posao domaćih lidera.

Prema njenim riječima, imenovanjem Christiana Schmidta kao njemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu.

“Istovremeno, želimo dati novi zamah ispunjavanju agende pet plus dva. Njemačka Vlada je uvjerena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i sigurnosti, kao i za garantovanje teritorijalnog integriteta BiH“, rekla je Margret Uber za “Nezavisne novine”.

Ona je navela da prisustvo međunarodne zajednice u BiH ne može i ne smije osloboditi domaće političare od njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi te je naglasila da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje.

“Istovremeno, posebno kada je riječ o Ustavu BiH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromjenjivo, promjene moraju biti moguće. Naprimjer, provođenje odluke Sejdić i Finci Evropskog suda za ljudska prava u smislu reforme izbornog zakonodavstva, zahtijevalo bi ograničenu promjenu Ustava”, napomenula je Uber.

Ona je navela da trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim mjerama prema zemljama Zapadnog Balkana.

Danas objavljeno

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

M.

Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel

M.

Preminuo glumac Davor Јanjić

M.

Ostavite komentar