"Imenovanje Grenela nije dobar znak" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Imenovanje Grenela nije dobar znak”

Stručnjaci za Balkan Florijan Biber i Tim Džuda izrazili su čuđenje povodom najavljenog imenovanja Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore.

Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu zapitao se kakva je onda uloga Metjua Palmera, nedavno imenovanog specijalnog predstavnika državnog sekretara SAD za Balkan.

“Ako Tramp imenuje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo, kakva je uloga Metjua Palmera?”, napisao je na Tviteru Biber.

On je dodao da je to takođe “zabrinjavajuća poruka za zajedničku poziciju EU-SAD”.

Grenel kao ambasador ima istoriju otuđenja Nemačke i EU, ukazao je Biber navodeći kao primer Grenelove pozive za podršku desnici i ekstremnoj desnici.

“Nije dobar znak”, piše Biber.

Britanski novinar i analitičar Tim Džuda je na Tviteru ocenio da je imenovanje Grenela “čudno”.

“Prvo SAD imenuju za izaslanika za Balkan uglednog Meta Palmera koji poznje region i njegove vođe dobro, pa sada imenuju nekog drugog bez ikakve istorije poznavanja Balkana ili poznavanja, koliko je nama poznato, pregovora Srbija-Kosovo”, naveo je Džuda.

On je ocenio da to sve deluje potpuno nepovezano.

Američki mediji objavili su da predsednik SAD Donald Tramp želi da ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel bude specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine.

B92

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

Ostavite komentar