30. Septembra 2020.

Imenovanje direktora OSA-e odgođeno do daljnjeg

Big Portal

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je, kako je ranije objavljeno, predložio Osmana Mehmedagića za direktora OSA-e a Ristu Zarića za njegovog zamjenika. Međutim, nedostajao je prijedlog za glavnog inspektora koji treba biti izabran iz reda hrvatskog naroda.

Prvobitno se vjerovalo da su HDZ-ovci iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH odbili prisustvovati sjednici Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, koja je trebala biti održana 16. septembra 2020. godine, zato što nije predložen kandidat za glavnog inspektora OSA-e.

Potom je Dragan Čović za N1 kazao da neće podržati imenovanje aktuelnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, odnosno da “ne prihvata sadašnje kadrove OSA-e” i da se “moraju dogovoriti kada je riječ o radu OSA-e”.

Ujedno je to i odgovor na pitanje zašto Savjet ministara BiH u međuvremenu, od 16. septembra, nije predložilo kandidata za glavnog inspektora OSA-e.

Predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Nermin Nikšić kazao je za Klix.ba kako postoje problemi u radu komisije jer članice i članovi iz HDZ odbijaju da učestvuju u njenom radu sve dok, osim prijedloga za imenovanje direktora i njegovog zamjenika, ne bude predložen i glavni inspektor.

“Komisija po poslovniku ne može raditi i donositi odluke bez njihovog učešća… Zato je zaključak prisutnih članova Zajedničke komisije bio da nema svrhe zakazivati sjednice komisije dok se ne otkloni razlog zbog koga predstavnici HDZ-a neće da učestvuju ili dok oni ne promijene svoju odluku”, istakao je Nikšić.

Naveo je da neće da špekuliše o tome koga će ili neće podržati HDZ.

“To je stvar koalicionih partnera koji se o tome izjašnjavaju u Savjetu ministara”, rekao je Nermin Nikšić za Klix.ba.

Mišljenje Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e neće biti obavezujuće za imenovanje novog rukovodstva agencije, ali se na protekloj sjednici trebalo raspravljati i o diplomama aktuelnog direktora Osmana Mehmedagića i o navodnom miješanju Bosne i Hercegovine u izbore u Crnoj Gori.

(Klix)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare