Imenovan novi saziv Savjeta ministara BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Imenovan novi saziv Savjeta ministara BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u Sarajevu 14 mjeseci nakon opštih izbora potvrdio je imenovanje novog saziva Savjeta ministara BiH.

Od 42 poslanika, sjednici je prisustvovalo njih 39. Većinom glasova i to 29 za, protiv 9 i suzdržanih jedan poslanici Predstavničkog doma izjasnili su se za imenovanje Bisere Turković (SDA) za ministricu spoljnih poslova, Fahrudina Radončića (SBB) za ministra bezbjednosti, Sifeta Podžića (DF) za ministra odbrane, Staše Košarca (SNSD) za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Vjekoslava Bevande (HDZ) za ministra finansija, Vojina Mitrovića (SNSD) za ministra prometa i komunikacija, Ankice Gudeljević (HDZ) za ministricu civilnih poslova i Josipa Grubeše (HDZ) za ministra pravde.

Imenovani su i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković(SDA), zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović (SDA),, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić (SDA),, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić (SDA),, zamjenik ministra spoljnih poslova Josip Brkić(HDZ), zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić (HDZ),, zamjenica ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Ljiljana Lovrić (HDZ),, zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić (Ujedinjena Srpska) , te zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić (SNSD).

Ministarstvo odbrane jedino je koje ima dva zamjenika i oni kao i ministar moraju dolaziti iz različitih konstitutivnih naroda.

Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije(SNSD) imenovani su za zamjenike predsjedavajućeg.

Kako je Zoran Tegelltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH kazao na početku zasjedanja, iz SIPA-e je stigao izvještaj za Mlađena Božovića, kandidata za minsitra za ljudska prava i sve provjere uspješno su okončane za ovog kandidata

No, o Božoviću se nije danas glasalo jer s njim intervju nije obavila Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara, koja će to učiniti naknadno.

Ministri i zamjenici položili su svečanu zakletvu.

(Avaz)

Danas objavljeno

London šalje Kijevu oružje za samoodbranu

M.

Šojgu pozvan u London

M.

Popularna i u penziji

M.

Ostavite komentar