20. Januara 2020.

Ime promijenilo više od 100 Banjalučana

Big Portal

Ističu da je razlog za pad zainteresovanosti građana za promjenu imena to što je u oktobru prošle godine usvojen novi Zakon o ličnom imenu.

“Od stupanja na snagu novog Zakona o ličnom imenu u oktobru prošle godine podnesena su do kraja godine ukupno tri zahtjeva, koja zbog pooštrenih kriterijuma i težih uslova za promjenu ličnog imena nisu ni riješena”, kazali su u Odjeljenju za opštu upravu.

Naime, prema novom zakonu pooštreni su kriterijumi i uslovi za promjenu ličnog imena i prezimena, te tako osobe koje nakon razvoda žele da vrate svoje prezime to mogu jednostavno učiniti u roku od godinu dana, a ako to ne urade u predviđenom roku dužni su dostaviti mnogo više dokaza nego ranije.

“Takođe, prema novom zakonu, promjena ličnog imena se neće odobriti licima kojima od posljednje promjene ličnog imena nije proteklo više od pet godina otkako je posljednja promjena upisana u matične knjige odnosnih lica”, objasnili su nadležnom odjeljenju.

Dodaju da su 2017. godine zaprimili i riješili 118 zahtjeva, a 2018. 121 zahtjev za promjenu imena, te da su neki od razloga zašto građani mijenjaju imena jednostavnija upotreba imena i prezimena u inostranstvu.

“Ponekad građani žele da promijene ime ili prezime radi usklađivanja podataka u matičnim knjigama sa podacima o ličnom imenu koji su evidentirani na kartonima ličnih karata u policiji”, rekli su u nadležnom odjeljenju.

Navode da se rjeđe desi da zahtjev podnesu roditelji koji žele da promijene ime djeteta, jer su se naknadno odlučili za neko drugo ime.

“Ne tako često dobijamo zahtjeve punoljetnih osoba koje žele promijeniti kompletno lično ime, navodeći da promjenu traže iz ličnih razloga”, kazali su u ovom odjeljenju.

Ističu da je nekolicina zahtjeva za promjenu prezimena podnesena jer građani nakon razvoda žele da vrate prezime koje su nosili prije zaključenja braka.

Filip T. kaže da je svoje ime promijenio jer mu se nije sviđalo ono koje su mu roditelji po rođenju dali.

“Nikad mi se nije sviđalo ime koje su mi roditelji dali jer je bilo staromodno. Sam sam odabrao ime Filip, jer smatram da ono predstavlja naš identitet i stvara prvu impresiju o nama”, kazao je on.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare