4. Septembra 2021.

Imate problema sa štitnom žlezdom – izbjegavajte ovu hranu

Big Portal

Najčešće bolesti štitne žlezde su hipertireoza ili ubrzani rad štitnjače, kada ona proizvodi previše hormona i hipotireoza ili usporeni rad štitnjače, kada proizvodi premalo hormona.

Kod oba stanja trebalo bi izbegavati određenu hranu, jer ona može delovati nepovoljno na proizvodnju hormona štitne žlezde.

Rad štitne žlezde može se poremetiti zbog raznih razloga, ali se simptomi hipertireoze odnosno hipotireoze mogu ublažiti izbegavanjem određene hrane.

Ipak, pravilan izbor namirnica može biti prilično individualan, zbog čega je dobro savetovati se s lekarom pre nego što neke od namirnica izbacite iz prehrane.

U slučaju hipertireoze izbegavajte:

1. Hranu bogatu jodom poput plodova mora koje sadrže puno joda. Takođe bi trebalo izbegavati jodiranu so, jer ona sadrži mnogo veće količine joda.

2. Punomasno mleko, a umesto njega koristite obrano mleko koje se lakše vari.

3. Rafinirano brašno sadrži manje hranjivih materija od celovite pšenice i teško se vari. Rafinirano brašno ima visoki glikemijski indeks i može poremetiti nivo šećera i hormona u krvi.

Konzumiranjem hrane s nižim glikemijskim indeksom možete poboljšati nivo hormona u telu, uključujući i hormone štitne žlezde.

Beli hleb, testeninu, peciva i žitne pahuljice zamenite namirnicama od celovitog zrna poput smeđeg pirinča, ječma itd.

4. Crveno meso, a umesto toga konzumirajte nemasno meso poput ćuretine i ribu kao što su losos, tunjevina, haringa i skuša.

5. Mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću varenja mleka i mlečnih prerađevina.

Izbegavajte mlečne proizvode ako vas muče konstantno problemi s varenjem, nadutost i osećaj umora posle konzumacije mleka, sira, sladoleda, jogurta itd.

U slučaju hipotireoze izbegavajte:

1. Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput senfa, karfiola, brokule, spanaća, rena i slično.

2. Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja, koje može uticati na proizvodnju hormona štitne žliezde. Preporučuje se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica, jer sadrže sojin lecitin, koji može da spreči proizvodnju hormona štitne žlezde. Takođe, izbegavajte sojin sos.

3. Oprezno i sa hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafinirane namirnice koje sadrže gluten. Takođe, redukujte konzumaciju povrća kao što su brokula i karfiol.

4. Brzu hranu, koja takođe usporava proizvodnju hormona štitne žlezde.

5. Breskve, kruške i jagode voće su koje bi trebalo da izbegavate ili ga jedete umereno kako biste povećali proizvodnju hormona u telu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare