30. Augusta 2022.

Imate kratak dah ili slabu koncentraciju? Pet znakova da je vaše srce slabije nego što mislite

Big Portal

Prema klinici Klivlend, devedeset odsto od gotovo 18 miliona srčanih bolesti širom sveta moglo bi se sprečiti ako bi ljudi poveli računa o zdravijoj ishrani, redovnom vežbanju i prestanku pušenja.

“Čak i ako osoba iz porodice vuče istoriju s bolestima srca, još uvek možemo sprečiti i lečiti bolest srca zahvaljujući neverovatnom napretku medicine”, tvrdi Lesli Čo.

Kako znati koliko je snažno vaše srce?

Ljudsko srce napravi u proseku 2,5 milijardi otkucaja. Radi danju i noću, neumorno pumpajući krv celim telom. Ali kako znate koliko bi vaše srce trebalo da bude jako?

Iako mnogi faktori doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema, nekoliko ključnih pokazatelja može vam dati opštu ideju o tome kakvo je zdravlje vašeg srca.

Prvi je puls. Zdrav broj otkucaja srca u mirovanju trebao bi biti između 60 i 100 otkucaja u minuti. Takođe možete pratiti krvni pritisak. Normalan krvni pritisak je ispod 120/80 mmHg. Konačno, obratite pozornost na svoj nivo energije. Ako imate kratak dah, to bi mogao biti znak da vaše srce ne funkcionše kako bi trebalo.

Ovo su znakovi na koje treba obratiti pažnju.

Kratkoća disanja

“Kratkoća daha ili dispneja čest je simptom zatajenja srca”, kaže doktor Tomi Mičel.

“Srce ne može da pumpa dovoljno krvi da zadovolji telesne potrebe za kiseonikom. To može uzrokovati nakupljanje tečnosti u plućima, što otežava disanje. U nekim slučajevima, ozbiljno zatajenje srca može dovesti do respiratornog zatajenja, stanja opasnog po život koje zahteva hitnu lekarsku pomoć. Iako otežano disanje može biti uzrokovano drugim stanjima, poput astme ili anksioznosti, važno je posetiti lekara ako osetite ovaj simptom, jer bi to mogao biti znak ozbiljnog problema”, dodaje on.

Kada ležite, gravitacija uzrokuje taloženje krvi u donjem delu tela. Zbog toga možete osetiti vrtoglavicu kada ustanete nakon ležanja. Ista stvar se može dogoditi s vašim disanjem. Kada legnete, vazduh u plućima taloži se na dnu pluća. Zbog toga mu je teže doći da dođe do vrha njih. Kao rezultat toga, možete početi da osećate kratkoću daha. Iako to obično nije razlog za brigu, može označavati ozbiljniji problem.

Oticanje udova

Oticanje ruku i stopala znak je da nešto nije u redu s vašim srcem jer je to simptom kongestivnog zatajenja srca. Kada srce ne može delotvorno pumpati krv, telesna tečnost vraća se u vene i uzrokuje njihovo oticanje. Vene na rukama i nogama posebno su osetljive na to jer su relativno blizu površine kože. Osim toga, gravitacija vuče tečnost prema dole, uzrokujući još više oticanja u donjim ekstremitetima. Ako primetite da su vam ruke ili noge natečene, neophodno je posetiti lekara kako bi mogao da utvrdi uzrok i ponudi lečenje. Ako se ne leči, kongestivno zatajenje srca može biti kobno. Stoga se oticanje ruku i stopala ne sme zanemariti.

Vrtoglavica

Vrtoglavica je čest simptom uzrokovan različitim faktorima, od onih najbližih poput dehidracije do pada šećera u krvi. Međutim, ako osetite vrtoglavicu zajedno s drugim simptomima kao što su kratkoća daha, grudi bol ili nepravilan rad srca, to bi moglo ukazivati na ozbiljnije probleme. U nekim slučajevima, vrtoglavica može biti uzrokovana nakupljanjem plaka u arterijama, što ograničava dotok krvi u srce. Kada se to dogodi, srce mora više da radi kako bi pumpalo krv, a nedostatak kiseonika može uzrokovati ošamućenost i vrtoglavicu.

Aritmija

Nepravilan rad srca, poznat i kao aritmija je stanje u kojem srce kuca prebrzo, presporo ili nepravilnim ritmom. Dok se određena količina aritmije smatra normalnom, nepravilan rad srca može signalizirati da nešto nije u redu. Aritmije mogu biti uzrokovane raznim faktorima, uključujući bolesti srca, stres, pušenje, zloupotrebu lekova i neravnotežu elektrolita. Povremeno, aritmije mogu dovesti do težih problema kao što su moždani udar ili zatajenje srca.

Problemi s koncentracijom

“Verovali ili ne, jedan od najčešćih simptoma bolesti srca je problem s koncentracijom”, navodi dr. Majkl.

Kad srce ne pumpa dovoljno krvi, telo ne dobija kiseonik koji mu je potreban za pravilno funkcionisanje. To može dovesti do umora, “magle” u mozgu i poteškoća s pažnjom. Ako primećujete da imate poteškoće s koncentracijom češće nego inače, neophodno je da posetite lekara. Dok poteškoće s koncentracijom mogu biti znak mnogih zdravstvenih problema, one su često i rani znak srčanih bolesti. Ako ih otkrijete na vreme, bolesti srca bitće dosta lakše izlečiti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare