Imamo vakcine za masovnu imunizaciju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Imamo vakcine za masovnu imunizaciju

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će masovnu imunizaciju stanovništva omogućiti kontingenti vakcina protiv virusa korona koji su pristigli u Srpsku, ali i novi, koji se očekuju.

Višković je rekao za Euro Blic da Republika Srpska ima na raspolaganju 80.000 kineskih vakcina Sinofarm.

“Prije toga je stiglo 25.000 ruskih vakcina. U međuvremenu je putem Kovaksa došlo 70.000. Očekujemo da putem Kovaksa stigne još oko 100.000 Fajzerovih vakcina, od kojih 33 odsto pripada Srpskoj. Treba da putem Kovaksa dobijemo i određenu količinu vakcina Astra Zeneka, a očekujemo da dobijemo potvrdu iz Rusije da dobijemo još bar 100.000 doza Sputnjika, kao i dodatnih 80.000 doza kineskih vakcina Sinofarm. Sve to će nam omogućiti da idemo u masovniju vakcinaciju”, istakao je Višković.

On je naglasio da će Srpska u ovom krugu završiti vakcinaciju ljudi starijih od 65 godina, što znači da će uskoro potom moći da počne vakcinaciju svih ostalih građana.

Višković je svima koji su Srpsku kritikovali zbog vakcina poručio da je postignut ogroman uspjeh kada se pogleda da mnogo veće ekonomije i dalje muku muče sa nabavkom vakcina.

“Mi smo se u početku oslonili na Kovaks sistem i zajedničku nabavku na nivou BiH i po ko zna koji put smo prevareni. Izgubili smo nekoliko mjeseci u toj prevari. Kada smo vidjeli da smo obmanuti, Srpska je krenula svojim putem i uspjela da obezbijedi određeni broj vakcina od Rusije i Kine. To je bio i još je mukotrpan posao”, ocijenio je Višković.

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar