"Imamo svijetu obavezu – Amerika će poslati trupe" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Imamo svijetu obavezu – Amerika će poslati trupe”

SAD će poslati trupe, ne u Ukrajinu, već u susjedne članice NATO-a u slučaju navodne invazije Rusije, saopštio je američki predsjednik Džozef Bajden.

Kako je naveo Bajden, nikada nije ni bilo reči o slanju američkih snaga u Ukrajinu.

“Da li ste vi spremni da pošaljete američke trupe u rat u Ukrajinu da se bore protiv Rusije”, pitao je predsednik novinare.

Po njegovim rečima, tokom onlajn samita, on je rekao ruskom lideru da će u slučaju “invazije”, američke snage biti poslate u države “Bukureške devetke” (B9), koje se nalaze na istočnom obodu NATO-a (Bugarska, Mađarska, Letonija, Litva, Poljska, Rumunija, Slovačka, Češka i Estonija).

“Prema tim državama NATO-a imamo svetu obavezu da ih štitimo od svakog napada Rusije”, rekao je američki lider.

On je dodao da će SAD “nastaviti da ukrajinskom narodu isporučuju odbrambene mogućnosti”, ali nije precizirao o kojim tačno se radi Bajden je još jednom izjavio da je u razgovoru sa šefom ruske države ukazao da će se Rusija u slučaju invazije na Ukrajinu suočiti sa razornim ekonomskim posledicama.

“Odnos ostalog sveta prema Rusiji će se značajno promeniti. Platićete užasnu cenu”, dodao je Bajden, govoreći o razgovoru sa ruskim liderom.

Podsetimo, 7. decembra je održan razgovor Putina i Bajdena putem video-veze, koji je trajao oko dva sata. Pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov saopštio je da je predsednik Rusije Vladimir Putin svom američkom kolegi Džozefu Bajdenu tokom onlajn razgovora govorio o “crvenim linijama” i pretnjama koje zabrinjavaju Moskvu. Američki lider je, sa svoje strane, izrazio zabrinutost zbog zaoštravanja situacije oko Ukrajine.

Prema rečima Ušakova, šef Bele kuće je takođe upozorio Putina da SAD spremaju velike sankcije u slučaju dalje eskalacije situacije oko Ukrajine.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Srpska i Federacija BiH ograničavaju kamatne stope

Vanja A

Vučić: Obraćam se građanima 8. oktobra o svim važnim pitanjima

Vanja A

“Napali su”

M.

Ostavite komentar