26. Jula 2022.

Imamo prve informacije o Apple A16 Bionic čipu

Big Portal

Ona bi ove godine trebalo da stigne s nikad većim razlikama između običnih i Pro modela.

Jedna od ključnih razlika biće i procesor koji će pokretati telefone. Tako su svi poznati dojavljivači objavili da će obični iPhone 14 i iPhone 14 Max (iPhone 14 Plus) stići sa prošlogodišnjim A15 Bionic, dok će iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max stići s novim A16 Bionic čipom. O njemu sada saznajemo i prve detalje.

Aktuelna iPhone 13 serija, koja je predstavljena na jesen prošle godine, donela je neke manje razlike u čipu između običnih i Pro modela. Tako obični modeli imaju 4-jezgarne GPU-ove, dok Pro modeli imaju 5-jezgarne GPU-ove. Takođe, obični modeli imaju 4GB RAM-a, dok Pro modeli imaju 6GB LPDDR4X RAM memorije. Ipak, ove godine će razlika na tom polju biti znatno veća.

Ističe se da će iPhone 14 i iPhone 14 Max stići sa A15 Bionic čipom u 5-jezgarnom izdanju i sa 6GB LPDDR4X RAM memorije, dok će Pro modeli stići sa A16 Bionic čipom.

Macworld je sada objavio neke detalje o predstojećem čipu. Tako se ističe da će on biti kreiran u TSCM-ovom N4P procesu. Očekuje se da će novi A16 Bionic čip stići sa 18-20 milijardi tranzistora, za razliku od 15 milijardi na A15 Bionic čipu. Takođe, navodi se da će doći i do poboljšanja prelaskom na ARMv9.

Sve u svemu, CPU mogao bi stići sa skromnih 15% poboljšanja performansi. Navodno će Pro modeli iz iPhone 14 serije dobiti novi tip LPDDR5 RAM memorije, ali oba će zadržati 6GB RAM-a.

Što se tiče GPU-a, predviđanja su da će Apple na tom polju doneti poboljšanje za 25-30% u odnosu na prethodnika. Čip će imati i poboljšanje IPS-a.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare