"Imamo oko 2.000 potencijalnih rezervoara zaraze, izvještaj odsad jednom dnevno" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Imamo oko 2.000 potencijalnih rezervoara zaraze, izvještaj odsad jednom dnevno”

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da od jutros imamo 188 potvrđenih slučajeva, 97 hospitalizovanih, od toga 14 na respiratoru.

“Dvoje u Vojvodini, četvoro u Nišu, Beogradu šestoro”, pojasnio je Kon.

Ono što se planira je da se 27 pacijenata prebaci na KBC Dragiša Mišović, napomenuo je on.

Dodao je da je u Srbiji za sada zabeleženo dva smrtna slučaja zbog koronavirusa.

Kon je zahvalio stručnjacima iz Kine jer su došli da pomognu srpskim lekarima i kazao da će oni obići bolnice u kojima se leče zaraženi.

“Mora da se naglasi da su mere jako korisne što se epidemije tiče”, pojasnio je Kon i dodao da je u ovoj situaciji vlast pokazala razumevanje za epidemiološku situaciju.

Prema njegovim rečima svaki dan u kome ne gubimo život je pobeda.

Direktorka Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je kazala da da će izveštaj u 18 časova biti objavljen večeras, ali od sutra će se izveštavati jedanput dnevno u 15 časova na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, već nakon današnje konferencije biće nastavljena saradnja sa stručnjacima iz Kine, te da će oni ostati od sedam do 14 dana u Srbiji, ali da mogu i da dođu ponovo ako bude potrebe.

“Čuli smo priče kako izgleda kada se na dnevnom nivou susreću sa par hiljada zaraženih. Kada su videli pregled naše situacije i da u većini naših slučajeva se tačno može utvrditi ko se od koga zarazio, videli su da radimo dobro”, kazala je ona.

Ona je dodala da je stvarni broj zaraženih od pet do 10 puta veći i upozorila da smo mi ti koji moramo da sprečimo prenošenje virusa koji ne može da opstane ako nije u ljudskom organizmu.

“Mi mu pružamo sredinu za opstanak i razmnožavanje. Ideja je da se tu ciklus zaustavi. Imamo 188 potvrđenih i verovatno oko 2.000 rezervoara zaraze”, obajsnila je ona širenje virusa.

Podsetimo, u Srbiji je danas žena od 92 godine preminula od posledica koronavirusa, što je druga žrtva u Srbiji.

B92

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar