Imamo loše vijesti za sve koji koriste e-cigarete - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Imamo loše vijesti za sve koji koriste e-cigarete

Čekajte, ne bi li trebalo udisanje pare biti manje štetno od udisanja dima?

Istraživanja pokazuju da upotreba e-cigareta konstantno raste – američko istraživanje ustanovilo je da je e-cigaretu u posljednjih 30 dana pušilo 37 posto srednjoškolaca, dok istraživanje iz 2018. godine tvrdi da je istu popušilo 45 posto američkih muškaraca.

Udisanje pare svejedno može unijeti nikotin u vaša pluća. Ako i niste redovni e-pušač (što tvrdi 40 posto ispitanika u dobi od 19 do 24 godine), svejedno možete postati zavisni, bez obzira na to počinjete li kutijom Camela ili pušite Juul. Jer nikotin će to učiniti vašem tijelu, bio bezdiman ili ne.

Imamo još loših vijesti. Tekućine i pojačivači okusa u e-cigareti takođe mogu biti štetni za vaše tijelo. Iako ne udišete katran, u vaš organizam mogu ući razne druge toksične hemikalije. Stručnjaci tvrde da su već prije petnaestak godina primijetili razvoj teških plućnih bolesti kod radnika koji su udisali hemikalije za pojačavanje okusa, naročito diacetil.

Veliko istraživanje e-cigareta pokazalo je da su u više od 90 posto istraživanjem obuhvaćenih e-cigareta pronađene hemikalije za pojačavanje okusa.

ZNAKOVI UPOZORENJA
Ako već pušite e-cigarete, vjerovatno će vam biti teže prestati. Zapitajte se razvija li vaše pušenje zavisnički uzorak ponašanja. Osjećate li žudnju za cigaretom? Prekida li vaš dnevni ritam? Pokušavate li smanjiti, ali ne možete? Ako vam se odgovori ne svide, uradite sljedeće korake.

KAKO PRESTATI
Ako ste tek počeli pušiti e-cigarete, pokušajte prestati prije negoli se zavisnost razbukta. A ako ste počeli pušiti zbog prijatelja, na izlascima ili zato što ne znate šta biste s rukama, uzmite u ruke hemijsku olovku ili elastičnu gumicu. Nosite bocu vode i potegnite gutljaj kad vam dođe da zapalite. Kad pijete iz boce, tako oponašate prinošenje cigarete usnama, ali ujedno hidratizirate tijelo i smanjujete prekomjerni unos hrane – gadna navika koju bivši pušači često znaju razviti.

JOŠ SE MUČITE?
Doktor vam može preporučiti preparat koji vam može pomoći u borbi protiv pušenja, a tu su i nikotinske žvakaće gume i flasteri. Za savjet možete upitati i svog doktora opšte prakse.

 

Menshealth.hr

Danas objavljeno

Slasna i jednostavna njujorška pita sa šljivama

Vanja A

Kesten – plod pun vitamina

Vanja A

Šta vrsta kafe koju najčešće pijete govori o vama

Vanja A

Ostavite komentar