11. Maja 2021.

“Imamo dokaze, počinjen je genocid”

Big Portal

Karim Kan, koji je na čelu tima UN, rekao je i da ima dokaza da je genocid počinjen nad pripadnicima zajednice Jazida u Iraku, a takođe je dodao i da ima dokaza da je Islamska država uspešno razvila hemijsko oružje.

Tim UN je utvrdio i da je Islamska država počinila ratne zločine nad pretežno šiitskim nenaoružanim pitomcima i osobljem vazduhoplovne akademije u Tikritu. Oni su bili zarobljeni, mučeni i pogubljeni u junu 2014. godine.

Savet bezbednosti je 2017. podržao predlog da se uspostavi tim istražljitelja koji bi pomogao Iraku da obezbedi dokaze i utvrdi eventualnu odgovornost vezano za zločine ekstremista Islamske države.

U svom šestom izveštaju od tada, Kan je naveo da su pronadjeni uverljivi dokazi da su ekstremisti Islamske države počinili genocid “nad grupom Jazida, kao pripadnicma verske grupe”, sa namerom da “fizički i biološki unište Jazide”.

On je dodao da se zločini nad Jazidima nastavljaju, s hiljadama žena i dece odvojenih od porodica.

Jazidi su pripadnici kurdske sekte koji žive na severu Iraka i u Siriji. Njihovu religiju, koja ima elemente zoroastrizma, pripadnici Islamske države smatraju jeretičkom.

Stotine pripadnika te zajednice prebegle su u Tursku 2014, kada su ekstremisti Islamske države počeli da zauzimaju sever Iraka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare