Imaju dve vakcine spremne, a još tri ispituju; Vlada: Sve ćemo vakcinsati - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Imaju dve vakcine spremne, a još tri ispituju; Vlada: Sve ćemo vakcinsati

Kuba danas vakciniše 150.000 radnika na prvoj liniji borbe protiv pandemije, u sklopu završne faze kliničkog ispitivanja svoje vakcine “Soberana 2”.

Vakcinacija “Soberanom 2” počinje u zdravstvenim ustanovama i biće vakcinisano medicinsko i drugo osoblje visokog rizika, saopštile su vlasti, prenosi Rojters.

“Kuba bi mogla imunizovati 150.000 ljudi odmah od kovid-19, jer ispitivanje faze 3 ove vakcine pokazuje da je vrlo bezbedno”, tvitovao je ministar spoljne trgovine i investicija Rodrigo Malmierka.

“Soberana 2” je u poslednjoj fazi kliničkog ispitivanja poslednje tri nedelje, koja uključujuje 44.000 dobrovoljaca.

Kubansko regulatorno telo za lekove u četvrtak je takođe odobrilo drugog kandidata za vakcinu protiv kovida 19 za klinička ispitivanja u kasnoj fazi, nazvanog “Abdala”.

Kuba prolazi kroz najgori period od početka pandemije nakon otvaranja granica krajem prošle godine. Ostrvo sa 11 miliona stanovnika svakodnevno registruje 600 do 1.000 novih slučajeva.

Od početka pandemije, zemlja je prijavila 65.000 slučajeva i 387 smrtnih slučajeva, što je jedna od najnižih stopa na svetu po glavi stanovnika.

Vlada se obavezala da će ove godine vakcinisati celokupno stanovništvo jednom od svojih pet eksperimentalnih vakcina u razvoju, navodi Rojters.

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar