"Ima samo malo razloga za putovanja. Pooštravamo" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ima samo malo razloga za putovanja. Pooštravamo”

Austrija od danas pojačava granične kontrole prema svim svojim susedima, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer razgovarao je, s tim u vezi, u nedelju posle podne sa nemačkim kolegom Horstom Zehoferom, nakon čega će se čuti i sa ministrima drugih susednih država.

Putovanja treba da budu smanjena na apsolutni minimum, naveo je Nehamer u saopštenju.

“Postoje svega samo malo izuzetaka za putovanja koja su stvarno potrebna. Sada ćemo pooštriti kontrole na granici i time i povećati pritisak sa ciljem pridržavanja kovid mera”, poručio je on.

Granične kontrole, prema njegovim rečima, instrument su za prekidanje talasa infekcije, koji su posebno sada zbog novih sojeva sve opasniji.

Odluku austrijskih vlasti prethodile su kritike iz Nemačke zbog sutrašnjeg popuštanja mera u Austriji.

Premijer nemačke pokrajine Bavarske Markus Seder ocenio je da su kombinacija mutacija i prenagleno popuštanje mera u Austriji najgori put.

Generalni sekretar vladajuće CSU Markus Blume prebacio je Austriji i Češkoj da vode neodgovornu politiku otavranja i da time ugrožavaju uspehe koje je postigla Nemačka u borbi protiv širenja koronavirusa.

Nehamer je preneo da je imao pozitivan razgovor sa Zehoferom, koji, takođe, potiče iz Bavarske.

Dok na granicama Mađarske i Slovenije, od migrantske krize 2015.postoje stalne kontrole, a već mesec dana i prema Češkoj i Slovačkoj, na međi prema Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj do sada se kontrolisalo samo po slučajnom uzorku.

To će, kako je navedeno, sada biti intenzivirano. Prema Ministarstvu će austrijske policijske jedinice u saradnji sa kolegama iz susedstva sprovodit kontrole.

Inače austrijska vlada tek je usvojila pooštravanje režima ulaska u zemlju.

Prema uredbi, koja je predviđena da stupi na snagu od srede, svi koji ulaze u Autsriju moraju imati negativan antigenski ili PCR test, te je obavezan i desetodnevni karantin. Taj karantin se može prekinuti, nakon pet dana izolacije, negativnim testom.

Pre ulaska u zemlju putnik je dužan da izvrši onlajn-registraciju.

Nova uredba obavezuje sada i prekogranične radnike na registraciju, ali i negativan koronatest, koji moraju raditi jednom nedlejno.

Danas objavljeno

Zeman: Priznanje nezavisnosti Kosova je greška

M.

Astra Zeneka dozvoljena svim starosnim grupama u Njemačkoj

M.

SAD: Pucnjava u srednjoj školi, ranjene tri osobe

M.

Ostavite komentar