9. Marta 2020.

Ima li budućnosti za mlade bez partijske knjižice?

Big Portal

“Samo angažman u politici omogućava da realizujete svoje ideje. Možete biti najbolji student ili najbolji stručnjak u nekoj oblasti ali ako niste u sistemu vlasti, ako niste dio vlasti, sve to može izgledati kao zabluda“.

Ovako je pred izbore 2018. godine govorio Milorad Dodik.

U 2020. godini, nije se promijenilo ništa, osim imena na mjestu predsjednika Republike Srpske. Željka Cvijanović naslijedila je svog partijskog lidera, a sa funkcijom, naslijedila je i njegove stavove.

„Da li smatrate da su danas politika i politička pripadnost u stvari preduslov za dobijanje posla na nekoj značajnijoj funkciji u Republici Srpskoj? Na značajnijoj funkciji jeste, zato što svugdje u svijetu imate određene političke partije koje osvoje određene mandate i na osnovu toga provode svoje politike. Da bi ste provodili svoju politiku potrebno je da imate odgovarajuće kadrove i svoje strukture koji to mogu. Ja tu ne vidim ništa problematično.

Pa gdje u svijetu imate da ministri ili direktori ili razni pomoćnici ne pripadaju vladajućoj garnituri? Pa nemate skoro nigdje. Ta priča o ekpertima ili vladama ne postoji. Ali ono što bi bio problem jeste da vi dođete do radnog mjesta zato što jeste pripadnik, ili da ne dođete jer niste pripadnik neke političke partije“, izjavila je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Da li je u stvarnosti zaista tako? Da li se u Republici Srpskoj može doći do radnog mjesta ili uopšte napredovati ukoliko niste član neke političke partije? Ili kako je to rekao Milorad Dodik, ukoliko niste član vlasti.

„Zavisi gdje, zavisi koja struka. Ali u ovim državnim institucijama teško. Teško da se može bez neke veze i bez stranačke pripadnosti. Da li u nekom doglednom vremenu možemo očekivati da će se to promijeniti? Mislim da ne.

-Zavisi do kojeg posla i zavisi gdje. Nije pod moranjem, ali mislim da je dosta lakše uz prisustvo u stranci. Evo na primjer, neka funkcija u javnom preduzeću? Mislim da je onda puno lakše uz prisustvo u stranci.

-Ima mogućnosti sigurno, ako bi radio negdje kao konobar ili nešto slično, što nema mnogo veze sa politikom, može se i tu naravno naći. A sa druge strane ne? Ne.“, kažu građani sa kojima smo razgovarali.

Da je ovome jako teško stati u kraj slažu se i politički analitičari.

„Ja ne bih rekla da su samo visoke funkcije i položaji rezervisani samo za stranačke ljude, odnosno one koji imaju člansku kartu vladajuće partije, već je jednostavno svako mjesto u javnoj instituciji, počevši od spremačica, čistačica, vozača. I ako onoga trenutka kada su došli do zaposlenja nisu imali člansku kartu vladajuće partije, oni se tokom vremena obavezuju i moraju postati članovi stranke, inače im to vreba kao neka vrsta opasnosti od gubitka radnog mjesta.“, kaže analitičar Tanja Topić.

Dok se vlast nakon prošlih izbora ne prestaje hvaliti kako Republika Srpska nikada u istoriji nije imala više zaposlenih, stvarnost je takva da i čitave porodice, koje nisu spremne za vlast dati ono što se od njih traži, odlaze iz Republike Srpske, nerijetko ostavljajući za sobom pusta ognjišta.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare