Ilon Mask svijetu predstavio "sajber svinju" - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Ilon Mask svijetu predstavio “sajber svinju”

Kompanija za razvoj nauke “Neuralink”, čiji je osnivač milijarder Ilon Mask, predstavila je svinju po imenu Gertruda koja već dva mjeseca u mozgu ima računarski čip veličine novčića, što bi, kako se tvrdi, moglo da predstavlja prvi korak ka izlječenju mnogih neuroloških poremećaja kod ljudi.

Mask je Gertrudu predstavio putem video-linka i objasnio kako izgleda čip i kako ga je moguće ukloniti, što je dokazao predstavljajući svinju Doroti koja je dva mjeseca imala implantat u mozgu.

“Ispred nas je zdrava i srećna svinja Gertruda. Stidljiva je, ali ima veliku količinu energije. Voli život, znate. U mozgu već dva mjeseca ima mali implantat”, naveo je Mask u svom obraćanju.

Ovakvi uređeji bi trebalo da pomognu ljudima da se bolje nosi s vještačkom inteligencijom za koju Mask smatra da je “egzistencijalna prijetnja” čovječanstvu. Na prezentaciji je iznio niz tvrdnji o potencijalnim mogućnostima ove tehnologije, govoreći kako bi se ona mogla koristiti za jednostavne stvari, poput igranja video-igara, ali i za mnogo kompleksnije, to jest, mogao bi nepokretnim osobama pomoći da stanu na noge.

Kompanija “Neurolink” sprovodi ova istraživanja i cilj im je da ugrade bežični interfejs mozak-računar koji uključuje hiljade elektroda u najsloženiji ljudski organ, kako bi pomogli u liječenju neuroloških stanja, poput Alchajmerove bolesti, demencije i povreda kičme i na kraju spojiti čovječanstvo s vještačkom inteligencijom, prenosi AP.

“Uređaj koji može da se implantira zapravo može da riješi ove probleme”, naglašava Mask, nabrajajući tegobe poput gubitka pamćenja, gubitka sluha, depresije i nesanice. Stručnjaci za neuronauku u “Neurolinku” tvrde da se mali uređaji koji elektronski simuliraju moždane talase u slučaju gubitka sluha i Parkinsonove bolesti ugrađuju ljudima već više decenija.

Milijarder je objasnio kako su stručnjaci “Neurolinka” zahvaljujući čipu uspjeli da predvide kretanje svinja sa “velikom preciznošću” koristeći podatke iz implantata, prečnika oko 23 milimetra.

Prva klinička ispitivanja “Neuralinka” na malom broju ljudi bila bi usmjerena na liječenje paralize ili paraplegije, rekao je glavni hirurg kompanije Metju Mekdugal.

Mask je naveo da je kompanija imala tri svinje sa po dva implantata. One su “zdrave, srećne i ne razlikuju se od normalne svinje”.

“Mogao bih i ja da imam ‘Neuralink’ u glavi trenutno, a vi ne biste znali… Možda i imam”, ostavio je Mask publiku u nedoumici.

(rts.rs)

Danas objavljeno

Poznati su PC sistemski zahtjevi za Battlefield 2042

Vanja A

Windows 10 će biti agresivniji u blokiranju potencijalno neželjenih aplikacija

Vanja A

Honor Play 5T Pro predstavljen sa MediaTek Helio G80 čipom i 64MP kamerom

Vanja A

Ostavite komentar