Ilić: Dogovor jedini izlaz; Stanivuković: Danas se mora nešto usvojiti - BIGportal.ba
Banja Luka Republika Srpska / BiH Vijesti

Ilić: Dogovor jedini izlaz; Stanivuković: Danas se mora nešto usvojiti

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić rekao je danas da je dogovor svih strana jedini način da grad Banjaluka izađe iz trenutne situacije nakon što nije usvojen Prijedlog budžeta za ovu godinu.

“Razumijem stavove i Gradske uprave i odbornika, predlagača amandmana i svi će oni biti dio razgovora i dati svoje mišljenje. Mislim da smo svjesni u kakvoj se situaciji nalazimo i ovo sigurno ne odgovara bilo kome i moramo pronaći izlaz iz ove situacije”, rekao je Ilić novinarima u Banjaluci, gdje je nastavljena sjednica Skupštine grada.

On je izrazio nadu da će u pregovorima biti definisane sve tačke u vezi sa budžetom i naglasio da je skupštnska većina spremna da se o svim stvarima dodatno razgovara kako bi na vanrednoj sjednici bio usvojen budžet i vratilo normalno funkcionisanje grada Banjaluka, koje je, kako je naglasio, objektivno ugroženo neusvajanjem budžeta.

“Po Poslovniku je predviđeno da za budžet grada, odnosno bilo koji akt koji ne dobije potrebnu većinu, treba proći period od 90 dana da bi ponovi bio predložen, ukoliko Skupština na zahtjev predlagača, u ovom slučaju gradonačelnika ne da odobrenje. Mi smo spremni da damo odobrenje i da zakažemo vanrednu sjednicu i što prije da budžet bude usvojen”, rekao je Ilić.

On je naveo da skupštinska većina neće povući amandmane na budžet i dodao da će tražiti da oni u Prijedlogu budžeta budu uključeni kao novi prijedlog budžeta.

Ilić je dodao da razgovori i dogovori služe da se “ni u čemu ne bude isključiv”.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da novonastalu situaciju shvata ozbiljno, te naglasio da je nepohodno da se postigne dogovor, kako bi izašli iz ove situacije.

On je istakao da se “danas mora nešto usvojiti, jer je nešto bolje nego ništa”.

Stanivuković je ponovio da su zbog sadašnje situacije izazvane neusvajanjem budžeta zaustavljene sve fnansijske transakcije, zbog čega je “bilo u pitanju i obilježavanje Dana grada”.

On je rekao da, kakva god da je situacija, treba poštovati zakone.

Na pitanje da li će poslati Komunalnu policiju ukoliko na današnjim protestima Udruženja “Horeka” ne budu poštovane epidemiološke mjere u vezi sa brojem okupljenih, Stanivuković je rekao da neće jer je, kako je naveo, “na strani građana”.

On smatra da ove mjere nemaju nikakvog smisla i da “djeluju kao lakrdija”, te je dodao da poslije dvije sedmice epidemiološka situacija nije poboljšana.

U Banjalici je nastavljena sjednica Skupštine grada sa čijeg dnevnog reda je skinuto 11 tačaka koje su zavisne od budžeta, koji prošle sedmice nije usvojen.

Danas objavljeno

Dva slabija zemljotresa u Hrvatskoj

M.

Avion pao na kuću: Ima poginulih, među njima jedno dijete

M.

Osuđen Dario Markočević iz Teslića: Drogu prodao inspektorima, pa dobio godinu dana zatvora

M.

Ostavite komentar