22. Oktobra 2022.

Igumanu Danilu zabranjen ulazak u Crnu Goru; Reagovala Mitropolija

Big Portal
  • Podržavamo svaku aktivnost nadležnih organa na poboljšanju bezbjednosti građana Crne Gore, ali uvjereni u nepravednost ovakvog postupanja prema ocu Danilu, iskoristićemo sve vrste institucionalnih mehanizama da dokažemo da se u konkretnom slučaju radi o parodiji zaštite nacionalnih interesa i brutalnom obračunu sa Crkvom – saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije naglašavaju da je iguman Danilo dosadašnjom dugogodišnjom službom pokazao da ga ne interesuje politika i da se kod njega nikad nije moglo primijetiti neprijateljstvo prema Crnoj Gori.

On je, naprotiv, pokazao ljubav prema našem narodu, zbog čega je kao duhovnik veoma voljen i uvažen od svih pravoslavnih vjernika, saopšteno je iz Mitropolije.

  • Zaključak je sljedeći: čim su dijelovi bivšeg režima opet došli u situaciju da nastave svoje anticrkveno, nezakonito i diskriminatorno djelovanje u odnosu na pravoslavno sveštenstvo i monaštvo – tu su priliku iskoristili. Nažalost, zloupotrebljavajući državne bezbjednosne institucije – navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske poručili su da Srpska pravoslavna crkva i njene eparhije u Crnoj Gori i u vremenima gonjenja istrajavaju na Hristovom putu, držeći se Njegove istine, pravde i ljubavi prema svima, pa i prema svojim neprijateljima.

Igumanu Manastira u Dajbabama arhiumandritu Danilu /Išmatovu/ zabranjen je ulazak u Crnu Goru i on je vraćen sa graničnog prelaza, potvrđeno je ranije danas Srni iz crkvenih izvora. On je prije nekoliko dana napustio Crnu Goru, a sinoć je htio da se vrati, što mu crnogorska pogranična policija nije dozvolila.

Arhimandrit Danilo Išmatov rođen je 7. maja 1962. godine u Iževsku u Rusiji. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Moskvi 1990. godine i na Pravoslavnom Univerzitetu Svetog ?ovana Bogoslova u Moskvi 2004. godine. Magistrirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 2008. godine.

Postavljen je za starješinu manastira Dajbabe 9. februara 2013. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare