Igre u Tokiju možda nikada ne ugledaju svetlost dana - BIGportal.ba
Ostali sportovi Sport

Igre u Tokiju možda nikada ne ugledaju svetlost dana

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah otkrio je da je moguće da Olimpijske igre budu otkazane.

Olimpijske igre u Tokiju pomerene su za narednu, 2021. godinu zbog pandemije koronavirusa.

On je potvrdio spekulacije da će Igre biti otkazane ukoliko iz nekog razloga ne budu održane naredne godine (od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine).

Bah se nada da će one “poslati poruku solidarnosti celom svetu”, te da će njima biti “proslavljena pobeda protiv koronavirusa”.

“Ne postoji nacrt za nešto ovako tako da moramo da smišljamo stvari iz dana u dan. Veoma je zahtevno, ali istovremeno fascinantno”,
 poručio je Bah za “BBC”.

Premijer Japana Šinco Abe je prethodno izjavio da će njegovoj zemlji biti potencijalno teško da organizuje Igre ukoliko ne bude pronađena vakcina protiv kovida-19.

“Što se ovog pitanja tiče, uzdamo se u savet Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Uspostavili smo jedan princip, a to je: Organizovaćemo Igre pod bezbednim okolnostima za sve učesnike. Niko ne zna kako će svet izgledati za godinu dana, pa ni za dva meseca. Zbog toga moramo da se uzdamo u mišljenje eksperta i da donosimo odluke u određenim trenucima zasnovane na njihovim savetima”, jasan je Nemac.

Bah je otkrio reči premijera Abea, koji je istakao da je naredno leto “poslednja opcija” da Japan organizuje OI.

“Iskreno, to donekle razumem. Ne možete zauvek da imate 3.000-5.000 ljudi zaspolenih u organizaciji komiteta. Ne možete sportiste da konstantno držite u neizvesnosti. Ne možete da promenite planove svakog sporta na svetu. Ne možete da se toliko preklopite sa budućim Olimpijskim igrama, tak oda razumem ovakav stav našeg partnera u Japanu”, 
podvukao je Bah.

Danas objavljeno

Hamilton i Mercedes počeli pregovore

Vanja A

Treće polufinale na travi za Danila Medvedeva

Vanja A

Zvanično: Tim propušta Vimbldon!

Vanja A

Ostavite komentar