2. Aprila 2021.

Igrala se sa životom dok je pokušala da snimi TikTok video, držeći najotrovniju hobotnicu nije bila ni svesna šta će joj se dogoditi!

Big Portal

Znati šta je, a šta nije opasno kada se nalazite na nepoznatoj teritoriji je nezgodno, ali postoji nekoliko znakova na koje morate paziti, poput zuba, sjajne boje ili sličnosti sa medvedom na puno kokaina . Video koji je nedavno postao viralan na TikTok-u pokazao je kako je lako potceniti male stvari , jer je neko snimljen kako u golim rukama drži jednu od najopasnijih životinja na planeti (zapanjujuće, nije to čak ni prvi put ).

hobotnica, plava hobotnica, otrovna životinja

Hobotnica sa plavim prstenom je definicija male, ali moćne, sa prosečnom veličinom tela od samo 12 do 20 centimetara (5 do 8 inča). Kao što mu samo ime govori, ove male škilje pokrivene su psihodeličnim uzorkom plavih prstenova – ali oni su normalno vidljivi samo kada je životinja isprovocirana. Kada je pod stresom, postaje svetlo žut i treperi svojih 50 do 60 plavih prstenova u onome što se obično prima kao prilično jasan signal „nazad tf up“.

hobotnica, plava hobotnica, otrovna životinja

To je lep primer aposematičnog prikaza upozorenja, tehnike koju koristi raznovrstan spektar životinja, a potencijalnim predatorima daje do znanja da ovo nije međuobrok koji žele da pojedu. Percipirana pretnja može se odnositi na otrov (injektiran), otrov (progutan), smrdljiv ukus ili kičme koje se teško mogu progutati. Još jedna malo odvratnija odbrana se vidi u Batesian mimikriji, u kojoj savršeno jestiva vrsta plena oponaša aposematični model tako da ih i grabljivci izbegavaju (poput ove „tarantule“ ).

U slučaju hobotnice sa plavim prstenom, oni se ne zezaju. Zaista su jedna od najopasnijih životinja na planeti, zahvaljujući izuzetno štetnom toksinu kojim mogu da ožive napadače ili znatiželjne ruke. Zove se tetrodotoksin i moćan je neurotoksin koji može biti fatalan. Srećom, ove hobotnice nisu agresivne, pa ako im date prostora i, recimo, ne izvadite ih iz vode i ne prolazite okolo, trebalo bi da budete dobro. Inače…

https://www.tiktok.com/@kaylinmarie21/video/6942244706889764098?referer_url=https%3A%2F%2Fwww.alo.rs%2F&referer_video_id=6942244706889764098&refer=embed

“Njegov ugriz je obično bezbolan, pa možda nećete znati da ste ujedani dok ne bude prekasno”, napisala je morska ekologinja Erin Spencer na postu o hobotnici s plavim prstenom za Okean Konservanci. „Prvo, otrov blokira nervne signale u celom telu, uzrokujući utrnulost mišića. Ostali simptomi uključuju mučninu, gubitak vida ili slepilo, gubitak čula i gubitak motoričkih sposobnosti. Na kraju, to će prouzrokovati paralizu mišića – uključujući mišiće potrebne čoveku da diše, što dovodi do zastoja disanja. Ne postoji poznati protvotrov, ali žrtve se mogu spasiti ako se odmah započne veštačko disanje. “

Tada se čini da je @ kailinmarie21 (čija TikTokova biografija sada glasi „Jednom sam držala otrovnu hobotnicu“) imala neverovatnu sreću. U naknadnom videu uz original koji detaljno opisuje njen susret sa divljinom koji grize nokte, ona objašnjava da je sa nekim prijateljima posetila plažu Uluvatu na Baliju kada su primetili ne jednu već dve hobotnice sa plavim prstenom. Iako njen originalni video prikazuje kako samo drži jednu, ona objašnjava da su uzeli i drugi. Na video snimku se vrlo jasno vide prstenovi hobotnica koji pokazuju kako se otrovna otkucava tempirana bomba osećala u vreme fotografisanja.

hobotnica, plava hobotnica, otrovna životinja

Čini se da je priča, do sada ispričana u samo dva od tri dela, imala srećan kraj. U vreme pisanja originalnog video snimka nalazi se 8,7 miliona pregleda, i iako je ovaj incident bio neka vrsta nesreće, toplo preporučujemo da divlje životinje držite van svog TikTok sadržaja gde god je to moguće. Jedan trzaj vas može ubiti.

Večernje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare