13. Maja 2020.

“Igrači će biti u većem riziku od povreda, utičemo im na zdravlje i karijere”

Big Portal

Crveno-beli će na Malom Kalemegdanu provesti narednih 7 dana gde će biti pod vođstvom kondicionog trenera profesora Saše Lukmana koji će uz saradnju kompletnog stručnog štaba postepeno uvoditi igrače u trening.

“Sporisti nisu imali nikada ovoliku pauzu, od dva meseca da nisu u sistematskom trenažnom procesu. Aerobni kapacitet je prilično opao kod košarkaša, kolege iz struke znaju da je to jedan od većih problema jer kapacitet relativno brzo opada. Zna da opadne i po 50 odsto. Kod nas je većina košarkaša doživela pad od 20-30 odsto u ovom periodu. Potrebno je 2-3 meseca da se vrate na optimalni nivo. Svi znamo da aerobni kapacitet omugućava i brži oporavak i da u dužem vremenu budu na nivou sportske forme koji košarka zahteva“, rekao je Lukman za zvaničan sajt i dodao:

“Kome padne više aerobni kapacitet, njemu da nadoknadi sa 30 na 50 odsto, znači samo tih 20 odsto, treba oko godinu dana. Rizik od povreda je daleko veći”.

Očekuje se da se ABA liga i Evroliga nastave u julu i Lukman ističe da igrači neće biti sto odsto spremni.

“Većina njih neće biti na optimalnom nivou i igrači će biti u značajno većem riziku od povreda. Direktno im utičemo na zdravlje i karijeru jer niko ne zna koji tip povreda može da bude”, rekao je on i dodao:

“Pokušavamo da suplementima i boravkom napolju vratimo taj neki poželjniji nivo. Igrači em treniraju, em im je niži imunitet… Ne da su podložni koroni, nego bilo kojoj zarazi mnogo lakše nego drugi. O tome treba voditi računa”.

Opširnije pogledajte na linku ispod.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare