13. Jula 2019.

Ignorišu poslanike: Izvještaje IRB-a kriju zbog milionskih gubitaka

Big Portal

Više od četiri godine pred poslanike u Narodnu skupštinu Republike Srpske nije došao niti jedan izvještaj o poslovanju IRB, čime se direktno krši zakon, ali zato još niko nije odgovarao.

Kaže ovo za Srpskainfo poslanik PDP u NSRS Jelena Trivić, koja je ovo pitanje nedavno postavila i direktoru policije Republike Srpske Darku Ćulumu na sjednici parlamenta Srpske na kojoj se raspravljalo o izvještaju o radu MUP RS za prošlu godinu.

Trivićeva ističe da opozicija već godinama upozorava da se izvještaj o poslovanju IRB mora naći pred poslanicima, jer zakon tako nalaže, ali da to nadležni ne žele da čuju.

“Hoće li iko odgovarati jer se ne poštuju zakon i NSRS? Ko će odgovarati za to? Član 23 Zakona o IRB kaže da NSRS usvaja revidirane izvještaje IRB i fondova kojim ona upravlja. Poslednji izvještaj je bio za 2014. Nakon toga ništa. To su četiri izvještaja koja su do sada trebala da se nađu u NSRS, ali nisu”, ponovila je Trivićeva.

Ona ističe da se izvještaji namjerno kriju zbog gubitaka koji su nastali u okviru IRB nakon propasti tri banke u Srpskoj (Bobar banka, Banka Srpske i Balkan investment banka), gdje se IRB izložila gubicima od skoro 200 miliona KM.

“Zapravo, neslanjem izvještaja u NSRS žele se ti gubici prikriti. U tim izvještajima bi se tačno vidjelo kolikim je gubicima bila izložena IRB zbog svih onih transakcija i kredita koje je davala putem propalih banaka, ali i kupovanja hartija od vrijednosti tih banaka, kao i kupovinom akcija i obveznica. To je jedini razlog zbog čega ti izvještaji ne dolaze pred poslanike”, ističe Trivićeva.

Ona kaže da je to bio razlog zašto je na jednoj od proteklih sjednica NSRS upitala Ćuluma da li će neko za to da odgovara. Trivićeva ističe da je evidentno da se zakon krši, te da se protiv odgovornih lica trebaju podnijeti prijave.

“To je posao policije. Ako direktoru policije javno na Skupštini kažem da se krši član 23 tog i tog zakona i pitam ga šta će preduzeti po tom pitanju, a on nakon toga ne podnese nikakvu prijavu protiv odgovornih lica, šta onda možemo da očekujemo ovdje?! Kakvu poruku šaljemo bilo kom građaninu u Srpskoj, kada se ne poštuje ni parlament”, upitala je Trivićeva.

Dodaje da do sada nije dobila nikakav odgovor iz MUP RS, kao što prethodnih godina nije dobila nikakav odgovor ni od drugih nadležnih organa u Srpskoj.

Trivićeva ističe da su u ranijem periodu i drugi opozicioni poslanici postavljali isto pitanje – Draško Stanivuković, Nebojša Vukanović, Miladin Stanić, te Zoran Vidić, ali da odgovora za sada nema, niti iko odgovara za kršenje zakona.

Prema njenim riječima, opozicija zna koliko je novca IRB izgubio u navedenom periodu, te da na izvještajima insistiraju jer tako nalaže zakon.

“Ako najviše zakonodavno tijelo u Srpskoj ne poštuje zakon, šta onda očekivati od nekog drugog”, poručila je Trivićeva.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Banjalučanin
Banjalučanin
4 godine prije

Krši se zakon i nikom ništa. Za stanje u IRB-u su direktno odgovorni ministri finansija i predsjednik vlade. Pojeo vuk magarca – opet!